Istället för jobb – sämre a-kassa

2006-10-18 16:35:47
Den nya högerregeringens budget innebär en rivstart för ett systemskifte på den svenska arbetsmarknaden, som kan få svåra konsekvenser; inte bara för de arbetslösa, utan också för hela fackföreningsrörelsens framtid.

– Det är rent djävulskt smart utifrån deras synvinkel. Med attacken på a-kassan öppnar de vägen för en lönedumpning vi aldrig sett maken till, och samtidigt höjer de avgifterna för att få folk att gå ur facken, varnar vårdbiträdet Lena Ezelius, ordförande för Kommunal sektion 28 i Stockholm.

Reinfeldts plan

Reinfeldts och Anders Borgs plan går enligt Lena Ezelius ut på att avreglera arbetsmarknaden utan att i första vändan behöva angripa kollektivavtalen och arbetsrätten.
– Det kan de återkomma till när de försvagat de fackliga organisationerna.
Ett 30-tal från sektion 28 deltog redan i tisdags tillsammans med 30-40 andra på ett protestmöte mot budgeten, som vänsterpartiet arrangerat på Mynttorget utanför Riksdagen.
– Vi måste redan nu gå ut och pedagogiskt förklara för medlemmarna varför vi bör stå kvar i facket och kämpa. Vi måste också få LO centralt och allihop att vakna upp.

Ny Rättvisedag

Vad säger du om idén att LO bör samla till massdemonstrationer i hela landet innan industrins avtal går ut i slutet av mars?
– Ja, det är precis vad vi pratar om här på sektionen. En av våra dagmammor tog upp idén att vi borde kräva ”en ny 6 oktober”, dvs en rättvisedag som 1992. Här tycker vi att om de hotar fackföreningsrörelsen så måste vi svara med politisk strejk och visa upp hela vår styrka.
Processkötaren Stefan Lindberg, som är kassör och skyddsombud för IF Metalls klubb på Phadia i Uppsala, vill också se en ny masskampanj i stil med Rättvisedagen 6 oktober 1992 i protest mot förra högerregeringen.

”Slår mot svaga”

– Det är åt h-e med a-kassan och allt det där. Det är att slå mot dem som har det dåligt redan, och hur ska den som kanske är magsjuk kunna gå till vårdcentralen för att få ett sjukintyg från första dagen? frågar han sig.
Även Gudrun Åhslund, som är ordförande för ST Försäkringskassan i Västernorrland, fördömer överklassregeringens budget.
– På lunchen i dag har jag hört många upprörda röster över nedskärningar som drabbar dem arbetslösa och dem som lever på marginalen, medan man sänker skatterna för dem som redan har.

Skapar inga jobb

– Sänkt ersättning i a-kassan leder inte till fler jobb. Regeringens ambition är att tvinga folk att konkurrera om jobb till låga löner, samtidigt som fler ska tycka att de inte har råd att vara med i facket, avslutar Gudrun Åhslund.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!