Istället för studielån – studielön!

2008-12-10 17:37:48
Sveriges studenter är en samhällsgrupp i kris. Enligt konsumentverket bör en skälig studentbudget ligga på ungefär 8 292 kronor,s vilket är 800 kronor över dagens studiemedel.

Hundratusentals studenter lever alltså på en inkomst som inte ens med den stramaste studentbudgeten kommer i närheten av att täcka deras vardagliga behov.
”För att långsiktigt skapa välstånd och trygghet anser moderaterna att Sverige är beroende av en högre utbildning och forskning i världsklass.” Detta är stora och vackra ord, men de fyller tyvärr inte våra gapande studentplånböcker.
Den höjning av studiemedlen som högerregeringen gett oss studenter kan inte ses som annat än en skymf. Vid första anblicken kan det verka som att en höjning av studiemedlen med 328 kronor per månad är stor och det är även på detta sätt som regeringen lyfter fram sitt budgetförslag. Men det visar sig snart att detta är långt ifrån sanningen, för om man räknar bort den inflation som rådde vid tidpunkten för regeringens förslag så slutar det hela med att studiemedlen är fullkomligt oförändrade.

Den så kallade oppositionen försöker ge sken av att satsa på studenterna. Man viftar vilt med höjningar av studiemedlen på mellan 375 och 1 200 kronor. Men dessa opportunistiska utspel faller platt till marken när man tar en närmare titt på de studiemedel som utdelats under socialdemokratins två senaste regeringsperioder.
Åren 1998 till 2006 ökade studiemedlens reella värde med ynka tvåhundra kronor och detta trots att pri- set på till exempel studentbostäder ökade betydligt kraftigare.

Vi studenter måste själva ta upp kampen för våra rättigheter. Vi måste kräva en studielön istället för studielån, en lön som går att leva på. Detta skulle ge en ekonomisk trygghet för studenter.
Vi måste organisera oss och tillsammans göra våra röster hörda för ett rättvist och socialistiskt samhälle i vilket alla ges samma möjligheter och har samma rättigheter.
Emil Willeson
Socialistiska Studenter

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!