Italien drabbat av de värsta översvämningarna på 100 år

Översvämningarnas förödande effekter har förstärkts av den torka som har rådit i Italien sedan cirka två år tillbaka – den värsta torkan på 70 år (Foto: Wikimedia Commons / Nick.mon).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Sedan den 2 maj har Italien drabbats av flera förödande översvämningar med täta mellanrum som ett resultat av rekordstora regnväder. Det är främst regionen Emilia-Romagna i norra Italien som har drabbats, inklusive städerna Bologna, Ravenna och Faenza.

De första regnskurarna föll den 2-3 maj, vilket följdes av den ännu kraftigare stormen ”Minerva” den 16-17 maj som fick 23 floder att svämma över och täckte regionen med oavbrutna störtskurar två dagar i sträck.
Enligt nyhetsbyrån Reuters har minst 42 kommuner i Emilia-Romagna påverkats av översvämningarna och de efterföljande jordskreden.
Det EU-finansierade projektet Floodlist, som kartlägger översvämningar, rapporterar att minst 36 000 människor har drivits på flykt och enligt The Guardian har över 5 000 bondgårdar förstörts. Hittills har 17 människor bekräftats döda, och siffran lär stiga i och med att räddningsarbetet fortsätter.
I en intervju med La Repubblica den 17 maj säger Pierluigi Randi, ordförande för den FN-associerade Italienska Föreningen för Väderexperter (AMPRO), att motsvarande sju månaders regn föll på bara två veckors tid och att det ”nog är de mest allvarliga översvämningarna på åtminstone 100 år”.
Luca Mercalli, ordförande för Italienska Meteorologiska Sällskapet (IMS), sade till The Guardian den 18 maj att ”det som verkligen förvånar är att vi har haft så intensivt regn vid två tillfällen inom en så kort tidsram, och i samma region”.

Översvämningarnas förödande effekter har förstärkts av den torka som har rådit i Italien sedan cirka två år tillbaka – den värsta torkan på 70 år. Både antalet översvämningar och antalet värmeböljor, som orsakar extrem torka, har ökat globalt de senaste årtiondena som ett direkt resultat av de rådande klimatförändringarna och den globala uppvärmningen.
I en NASA-studie publicerad i den vetenskapliga journalen Nature Water i mars 2023 konstaterar forskare att antalet extrema vattenrelaterade händelser har ökat sedan 2015, samma år som de globala värmerekorden började överträffas regelbundet. Forskarna fann att extrema hydroklimatiska händelsers globala månatliga intensitet ökar stadigt i takt med att jorden värms upp.
Som Offensiv har skrivit om förut förstärker värmeböljor varandra, och ökar risken för fler, kraftigare värmeböljor i framtiden.
Kapitalismen har offrat planeten, naturen, djuren och mänskligheten till förmån för ständigt maximerad vinst, och konsekvenserna syns varje dag i klimatförändringarna, den globala uppvärmningen, smältande glaciärer, eskalerande extremväder och miljontals som dödas eller drivs på flykt.

Klimatrörelsens uppror mot fossila utsläpp, miljöförstöring och skogsskövling måste kombineras med organiserad arbetarkamp för demokratisk kontroll över produktionsmedlen och naturresurserna, för att bygga ett samhälle från var en efter förmåga, till var och en efter behov, i samklang med naturen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!