Italien på väg mot generalstrejk?

2006-08-09 16:00:57
CWI:s representant Clare Doyle talade på RS och Elevkampanjens sommarläger om hur Berlusconi nyligen förlorade valet i Italien.

Men center-vänster koalitionen, som består av exempelvis katoliker, gröna och så kallade kommunistpartier, vann valet med en överraskande liten marginal. Detta med tanke på att ilskan mot Berlusconi har ökat genom hans sätt att utnyttja sin dominernade ställning för att undvika åtal för mutbrott.
Det har varit flera stora strejker och massdemonstrationer mot Berlusconis politik. En demonstration mot försämringar i arbetsrätten samlade tre miljoner deltagare. Clare Doyle från CWI:s internationella sekretariat, säger att en orsak till att segermarginalen ändå blev så liten är Berlusconis dominans över media. Men viktigare är att det saknats ett trovärdigt vänsteralternativ. Och Prodi, center-vänster-alliansens ledare, är själv inte medlem i något parti.

Nyliberal politik

Han förde som EU-minister en nyliberal politik. I valet vågade han inte ge några löften om förbättringar. I sitt 280 sidor långa valprogram tar han däremot upp behovet av att privatisera skolor och av fler tillfälliga anställningar. Enligt Clare Doyle ska man tolka rösterna på Prodi som röster mot Berlusconi.
Den största arbetsgivarorganisationen i Italien valde i detta val att stödja Prodi. Berlusconi är nämligen mer småföretagens man än storkapitalets och han har inte lyckats genomföra den nyliberala nedskärningspolitiken.

Småföretagens man

Clare Doyle berättar att bland det första den nya regeringen gjorde var att göra ett uttalande där man sade om Italiens ekonomi att ”det är värre än vi trodde” och hänvisade till att statskulden är uppe i 108 procent av BNP och att Italien trots högkonjunkturen fortfarande har en tillväxt på noll procent. Därefter lanserade man en rad krisåtgärder; man annonserade att tio miljarder i obetalda skatter från storföretagen skulle drivas in, samtididgt som vissa skattesänkningar utlovades. Ett förslag om avregleringar kan komma att innebära privatiseringar av offentliga transporter. Det har redan varit endagsstrejker mot det här förslaget, bland annat har taxiförare genomfört vägblockader.
Regeringens nya sparbud är på totalt 25 miljarder. Det handlar bland annat om nedskärningar i vården och på pensionerna. Dessa planer kommer att mötas av massiva protester. Clare Doyle säger att det kan bli en generalstrejk redan i september.
Läget är upplagt för strider. Från flera håll inom fackföreningsrörelsen höjs rösterna mot den nya regeringen. Så mycket tyder på en het politisk höst i Italien.
– Det finns ett stort behov att bygga CWI i Italien till en stark kraft som kan ingripa och ge vägledning i protesterna, avslutar Clare Doyle.

Marie Bergkvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!