Italien: Storstrejk mot regeringen

2006-12-06 14:04:06
Den 17 november strejkade 1,5 miljoner arbetare emot den så kallade mitten-vänsterregeringens budgetförslag.
I strejken, som organiserats av olika fackliga gräsrotsorganisationer, deltog både privat- och offentliganställda. Under strejkdagen genomfördes stora demonstrationer i bland annat Florens, Milano, Palermo och Rom.
Budgetens nedskärningar i skolan hotar 50 000 jobb inom utbildningssektorn. Nedskärningarna betyder också fler elever i varje klass.
Samtidigt som det blir mindre pengar till skolan ökar anslagen till militären.
Den 17 december planerar den största fackliga centralorganisationen Cgil att genomföra en stor demonstration mot skolnedskärningarna. Det är ett bra initiativ, men Cgil försöker inte samla till en enad aktion till skolans försvar.
Lotta per il Socialismo (CWI i Italien) kämpar för att den 17 december ska bli en dag då inte bara lärarna demonstrerar, utan även elever och studenter.
Den nya regeringen har också inlett arbetet med att försämra pensionerna.
Kampen för att stoppa regeringens nyliberala politik kräver att arbetarna, de unga och pensionärerna förenas i en generalstrejk.

Christel Dicembre

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!