”Jag är en människa och jag har rätt att leva”

Nawroz har suttit inspärrad på förvaret i Märsta i nio månader (Foto: Privat).

av Natalia Medina // Artikel i Offensiv

Nawroz från Afghanistan intervjuades i Offensiv i slutet av maj 2018. Då hade han sedan en tid tillbaka fått sitt tredje avslag på sin asylansökan. Båda hans bröder, 12 och 22 år gamla, hade däremot blivit beviljade uppehållstillstånd.

Nawroz är 21 år och har varit i Sverige sedan 2015. Han var fotbollstränare innan han blev inlåst på förvaret och skulle vilja studera tandvård.

– Jag är i Märstaförvaret just nu. Det blir nu nio månader som jag har varit inomhus. Situationen i förvaret är mycket dålig, särskilt för mig själv. Jag har haft mentala problem här. 
– Det är som en dimma framför mina ögon. Jag vet inte vad som kommer att hända. Våra liv har blivit sådana att vi aldrig kan återvända till våra egna liv. Det finns flera ungdomar här. Det finns killar som har bott i Sverige 4 eller 5 år, de är så duktiga på svenska.

– Jag har inte så mycket styrka nu när jag är i förvaret. För jag fruktar för min framtid, jag känner skräck för min framtid.
– Jag är en människa och jag har rätt att leva. Jag är flykting och behöver verkligen hjälp. Vi har sökt tillflykt i Sverige, men det Sverige har gjort mot oss är att sätta oss i fängelse. 
– De har stängt dörren för oss och vår ungdom får vi spendera i förvaret.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:
• Riv Fort Europas murar. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Riv upp EU:s avtal och samarbete med Afghanistan, Libyen, Sudan och Turkiet. Stoppa militariseringen av flyktingpolitiken och kriminaliseringen av stöd- och räddningsinsatser. 
• Återinför asylrätten. Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller – ja till permanenta uppehållstillstånd och familje­återförening.
• Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar.
• Gemensam kamp för jobb, välfärd och bostad åt alla – låt storföretag, banker och rika betala.
• Global kamp mot imperialismens plundring och militarism – för en socialistisk värld i fred och frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!