”Jag är postiljon, inte en slav!”

Den finska poststrejken utökas och får stöd av en mängd olika fackföreningar (Foto: Tiia Monto / Wikipedia CC).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

När 10 000 postanställda hotas av sämre löner och arbetsvillkor har deras fack PAU backats upp av viktiga delar av den finska fackföreningsrörelsen i en massiv strejk. Stora delar av exporten har stoppats, kollektivtrafiken inskränks och posthantering är i princip utslagen. Pressen är stor på Posten att backa, vilket vore en mycket viktig seger för fackföreningsrörelsen.

Posten och dess arbetsgivar­organisation Palta har gått till frontalangrepp mot de anställda på två olika sätt. Dels har 700 anställda överförts till ett helägt dotterbolag med ett annat, billigare, kollektivavtal. Dels har budet till övriga anställda i avtalsförhandlingarna varit skamligt. Enligt tidningen Journalisten erbjuds noll procent i löneökning, halverad semesterersättning, mer arbetstid utan ersättning och begränsningar i sjuklönerna.
Vad gäller de 700 postsorterare som redan i september överfördes till dotterbolaget Posti Palvelut är det uppenbart ett fall av avtalsshopping. Timlönen sänks med upp till 30 procent och nattersättningen med upp till 80 procent! Dessutom införs arbetstidsmodeller som försvårar vardagen för redan lågavlönade arbetare med ett fysiskt krävande arbete. Arbetarna vet vad som väntar; 2017 överfördes 2 300 tidningsutdelare till samma avtal. 

År 2015 försökte sig finska Posten på en liknande attack men slogs då tillbaka av strejker. Nu är ilskan och gensvaret ännu större. Efter att PAU utlyste sin strejk den 11 november (som nu har utökats och förlängts till den 22 december) har sympatiaktionerna strömmat in från många olika fack:
• Sjömansunionen slutade först ta in långtradare och liknande på utrikesfartens ropax-fartyg och passagerarfartyg för att sedan låta de helt stanna i hamn. Personalen på isbrytarna stannade hemma. Enligt Finlands ”näringsliv” EK drabbas en tredjedel av utrikeshandeln.
• Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT har genomfört sympatistrejk inom kollektivtrafiken i Helsingforsregionen. De har också meddelat att man utvidgar sin strejk på torsdag. Då strejkar stuvarna vid hamnarna i 48 timmar.
• Även fackförbundet JHL (som organiserar tjänstemän inom Posten) har genomfört strejker som påverkar kollektivtrafiken och säkerhetskontrollerna på flygplatser. Luftfartsunionen IAU har organiserat sympatistrejker mot arbetsgivarförbundet Paltas medlemsföretag, bland annat Finnair. 
• Servicefacket Pam stöder genom att förbjuda behandlingen av paket och brev som handhas av postombud (i butiker på bensinmackar etcetera). 
• Även Elektrikerförbundet har inlett en sympatistrejk mot sju post- och logistikcentrum i sex orter: Tammerfors, Helsingfors, Vanda, Kuopio, Uleåborg och Lundo, samt lastterminalen i Vanda.

Avgörande i förhandlingarna är de 700 postsorterarna. Facken vill sätta stopp för avtalsshopping, medan Posten först har vägrat förhandla om frågan och deras VD har hävdat att de har regeringens stöd. 
Detta har lett till att postanställda har demonstrerat utanför riksdagen med plakat som ”Jag är postiljon, inte en slav!” och krävt besked från den socialdemokratiska ministern för ägarstyrning, Sirpa Paatero.
Både riksdagsledamöter från Vänsterförbundet och Socialdemokraterna mötte de demonstrerande och hävdade att de står på deras sida – men uttalande klingar falskt när de samtidigt sitter i den regering som först har vägrat att ingripa och sedan bara tillsatt fyra ”utredare”. 
Under tiden växer stödet för rasisterna i Sannfinländarna, som påstår sig stå på de postanställdas sida (trots att de själva satt i regering till 2017 då posten började avtalsshoppa).

Återigen är det de mer militanta facken inom den finska fackföreningsrörelsen som har backat upp postarbetarna i denna nyckelfråga för alla arbetare – en viktig signal till svenska fackliga aktivister. 
Chansen finns för att slå ett verkligt slag mot arbetsgivarnas försök att skapa en stor låglönemarknad. För att segern inte ska glida ur händerna måste pressen ökas ännu mer. En endags generalstrejk som stannar hela landet i protest mot både arbetsgivare och regering skulle innebära spiken i kistan för Postens avtalsshopping.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!