“Jag hotas med utvisning efter åtta år i Sverige”

Foto: PRIVAT

av Diyora Pazilova // Insändare i Offensiv

Jag heter Diyora Pazilova. Jag kom till Sverige den 19 augusti 2012 tillsammans med min mamma, Shamshinur Pazilova. Nu är det 2020 och det är dags för oss att ta studenten samt välja en högskola som kommer att förändra vår framtid. Totalt har jag pluggat i Sverige i åtta år. Dock kommer jag inte ha möjlighet att få en framtid i Sverige. Jag har fått beskedet att jag måste återvända till vårt hemland, efter all den tid och energi som jag har spenderat i Sverige.

Varför? Min pappa är uigur och medborgare i Kina och fick uppehållstillstånd i Sverige. Samma gäller min äldre bror, 24 år. Eftersom jag och min mamma är medborgare i Kazakstan kommer Sverige isolera mig från min egen pappa och bror. Migrationsverket påstår att Kazakstan är ett fredligt land. Men att min pappa är medborgare i Kina kan resultera i att regeringen i Kazakstan skickar oss vidare till Kina då han är efterlyst i landet.

Hela världen vet, genom nyheter och sociala medier, vad som händer med miljontals uigurer och vad de tvingas till att göra i koncentrationsläger. Den kinesiska regeringen har isolerat mig från min egna etnicitet, vänner och eget land. Europakonventionen för mänskliga rättigheter ska skydda människor från omänsklig behandling och från att ryckas upp ur sitt sociala sammanhang om det har byggts upp under lång tid.  

Mina föräldrar kom till Sverige med arbetstillstånd. Tillståndet gick ut 2016 och vi sökte då asyl, vilket dröjde tills 2019 då vi intervjuades av Migrationsverket. Migrationsverket bestämde sig för att godkänna min pappas permanenta vistelse men både jag och min mamma fick avslag. Vi har överklagat 2 gånger men fått avslag.

Det nya nu är att jag hade gjort en video gällande min pappas släktingar i Urumqi den 19 januari 2020, att min farbror Jarmamat och mina två kusiner Abubakari och Jusupzan har satts i kinesiskt fängelse. Det var på instagram-kontot @uighurtv. I videon pratar jag 5 språk; uiguriska, svenska, engelska, ryska, franska och lite kinesiska. Med videon kommer jag nu bli efterlyst i Kazakstan och därför kan jag inte bli utvisad!

Jag vet inte ens om jag kan berätta det här, men jag känner mig rädd samt osäker inför resan till Kazakstan. Nyligen fick jag reda på att myndigheterna säkerligen kommer att kontrollera våra mobiltelefoner och därmed ställa oss frågor och bli misstänksamma mot oss.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!