– Jag skiter i företaget, jag går hit och gör det jag måste – inte ett knop extra

2006-08-11 19:24:36
Johan Wendelin och Anders Hammare, montörer:
– Facket borde ta ut alla i strejk, men de har ju förhandlat bort strejkrätten. Vilka djävla nollor!
– Chefen påstår att det inte är idé att ge oss bonusar eftersom det bara blir skatt, men det är väl bra att vi betalar skatt.
– De tar in nytt folk nu när det blir treskift, de har bara fyra veckor och hinner inte lära sig så många stationer. Det blir väldigt enformigt för oss och för dem. Istället för 10-12 stationer ska man bara rotera på fyra. Det är inte bra för hälsan.

Jan Dahlén, logistik:
– Vi har kapitalets diktatur och det spelar ingen roll vad vi tycker. Inte ett ljud får man höra om ersättningar eller avtalspension. De tar bara in annat folk iställer. De flesta vill inte vara kvar alls.

Tobias Englund, operatör:
– Det är åt helvete. Det drabbar inte bara oss utan hela Falun. Det är 700 anställda, 650 gubbar på golvet. Så tycker de att vi ska vara glada över att de räddar 150 jobb!
– Jag tycker facket skulla sätta åt företaget hårdare. Även våra chefer borde agera. Scania har förlorat 800 miljoner på att jobben halkar efter. Hade de betalat oss 10 000 i månaden extra hade det bara kostat 320 miljoner på en tvåårsperiod.
– Scaniachefen påstår att vi sitter i samma båt, men vi sitter inte alls i samma båt. Vi blir av med jobbet om två år – inte han. Han har 44 miljoner i årslön – vi har 250-300 000 kronor.
– Jag skiter i företaget, jag går hit och gör det jag måste – inte ett knop extra. Vi har ställt upp hittills och inte fått ett tack för det.

Sonja Norberg:
– Det är nog ett första steg till att flytta ut tillverkningen till andra länder. Det har pratats om att Scania ska börja axeltillverkning i Holland, men vi vet inte om det bara är ett hot.
– Facket borde ha haft en hårdare attityd. De borde ha tänjt gränserna för vad man får göra. De flesta tycker att facket agerar svagt.

Mikael Abrahamsson:
– Det är för djävligt! Det är kapitalisterna i Scanias ledning som skjuter fabriken i sank. Jag har jobbat här i 21 år, men det skiter de fullständigt i. Nästa gång flyttar de tillverkningen till Polen eller någon annanstans och då drabbas Södertälje.
– Det är upprorsstämning. Företaget försöker mörka och påstå att det är lugnt. Ledningen börjar få panik för att vi ligger efter.

Jennie Berglund, montör:
– Det är tragiskt, ett stort slag mot kommunen, det är stans största arbetsplats. Personligen tycker jag att facket borde kämpa mer. Det ska kosta dem att flytta fabriken.
– De säger att det handlar om pengar för dem, men varför ska det inte handla om pengar för arbetarna? De har sagt att vi jobbar bra, men när det väl kommer till kritan är vi inte värda någonting.
– Många familjer har jobbat här i generationer. Tidigare låg ASG här och många har haft sina föräldrar här.
– Vissa känner att de redan måste härifrån nu på en gång. 700 kan inte få jobb samtidigt om två år.

Gunilla Leijon

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!