Järva har fått nog

Hundratals Järvabor, merparten föräldrar, slöt upp på Mynttorget mot våldet och för mer resurser till sociala insatser – för bostad, upprustad välfärd, stopp på nedskärningar, med mera (Foto: Vilgot Karlsson).

av Arne Johansson // Artikel i Offensiv

Järva har fått nog av skjutningar och det socialt segregerade utanförskap som gängkriminaliteten orsakas av. Sorgen och frustrationen, men också de beslutsamma kraven på förändring, gick att ta på under denna torsdag eftermiddag den 30 september då flera hundra Järvabor hade tagit sig till Mynttorget utanför riksdagen efter en helt unik mobilisering från Tensta, Rinkeby och Husby.

Till uppslutningen bidrog chartrade bussar från alla stadsdelarna packade av föräldrar och medhavda plakat, många med röda bindlar bundna runt armar eller huvudet. 
Under bussresan från Husbybadet in till stan vittnade Amina Hussein för Offensiv om de psykiska problem som skjutningarna innebär och mindes hur hon i samband med skjutningen på Trondheimsgatan i Husby ifjol fått be sina två barn att lägga sig ned på golvet.
– Vi är engagerade och nu räcker det, vi vill ha resurser till upprustning och en skola som fungerar, sa Fardosa Ismail.
På samma linje var Efe Candemir, en elev bland många från Järvaskolan som vi stötte på när vi klivit av bussen: ”Det här är första steget till förändring”.

På Mynttorget samlades nu säkert nästan alla de trehundra mammor som startat proteströrelsen och som från och med nu har bestämt sig för att inte längre lida i tysthet. Men där fanns även ett stort antal pappor, yngre vuxna och skolungdomar i en ytterst kraftfull manifestation som också flera ledande politiker valt att bevittna. Flertalet av talarna var föräldrar som förlorat ett barn.
– Jag har flytt från våld och aldrig trodde jag att jag skulle förlora min son som jag tagit hit, förklarade en förtvivlad mamma, som trodde att våldet sprider sig om vi inte gör något åt det nu.
En bitter pappa var övertygad om att hans son som sköts ihjäl i sitt eget hem inte begått något brott.
– Vi är emot våldet, men var är myndigheterna, rättssystemet, polisen någonstans? frågade han sig.
Akallamamman Carro Sinisalo som för fem år sedan förlorade sin 15-årige son Robin kritiserade ”statens avhumanisering av våra barn”. Men efter att länge själv som hon uttryckte sig ha ”gapat och skrikit” kände hon sig inte längre lika ensam: ”Det här är en början, alla tillsammans!”

Nio av årets elva dödsskjutningar i Stockholms stad har skett i någon av Järvas stadsdelar. Kritiken är skarp bland demonstranterna mot att så få mord har klarats upp trots allt fler poliser, väktare, övervakningssystem och lagar med skärpta straff, samtidigt som så lite görs av social upprustning.
”Regeringen, kommunen och myndigheter verkar inte värdera våra liv och pratar enbart om polisiära åtgärder, något som inte alls minskar på skjutningarna. Det är uppenbart att regeringens åtgärder inte har fungerat”, hette det också i nätverkets pressmeddelande, som kallade skjutningarna en nationell kris som berör hela samhället. 
Som alternativ till regeringens mest repressiva 34-punktsprogram hade nätverket därför skissat på ett alternativt 34-punktsprogram för sociala åtgärder, lite i stil med det som Norra Järva Stadsdelsråds årsmöte lanserade efter förra sensommarens skjutning i Husby.

Det här är första steget till förändring.

I flera krav på en bättre fungerande demokrati efterlyses barnkonsekvensanalyser och betoning på att stat och kommuner måste lyssna på ungdomar, föräldrar och föreningslivet i frågor om social upprustning som de berörs av, till exempel genom ungdomsråd och boenderåd.
Fler sommarjobb och en bättre inslussning i jobb av arbetslösa lyder arbetsmarknadskraven. Större insatser till speciallärare, kuratorer och läxhjälp, kvalitetssäkring av skolan och en utredning om orsakerna till den ojämlika skolan hör till kraven på en bättre skola. Andra gäller ökat stöd till förebyggande verksamheter inom kultur, idrott och föreningsliv.

Vidare efterlyses en kriskommission om varför så få skjutningar klaras upp och en utredning om polisens arbete i socioekonomiskt utsatta områden. Krav ställs också på hårdare tag mot droghandelns köpare i välbeställda stadsdelar, mer resurser till tullen mot vapen och droger och ändrade EU-regler om startpistoler som kan byggas om till skarpladdade vapen. Fler billiga hyresrätter är ett självklart krav. 
Under rubriken hälsa listas krav på bättre rehabilitering av drogmissbrukare, kostnadsfritt psykologiskt krisstöd till sörjande, traumastöd i skolan, forum där de utsatta kan bearbeta sina känslor och jourverksamhet för primär sorg.
Till syvende och sist föreslås ökat stöd till lokala initiativ och krafter i civilsamhället, satsning på föreningslivet och lokaler för öppna mötesplatser samt sociala krav på bättre stöd till ensamstående föräldrar och en ny nationell avhopparverksamhet.

De flesta av kraven är i linje med de punkter som tidigare lyfts av Norra Järva Stadsdelsråd. Vad som saknas är kanske, som en ung kille fick applåder för i slutet av mötet, att inte glömma att det handlar om en kamp för en helt annan politisk samhällsutveckling än den som vi idag ser som ett alltmer segregerat och ojämlikt samhälle.
Men som Karl Marx en gång sade kan varje steg av verklig rörelse vara viktigare än ett dussin program.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!