Järva Sociala Forum den 16-17 maj

2008-05-15 16:03:37
Den 16-17 maj går Järva Sociala Forum av stapeln. Mobiliseringen till forumet pågår nu för fullt. På måndagen hölls ett torgmöte på Husby torg där media fanns på plats för att ta bilder.

– Vi är arga husbybor som anordnar Järva Sociala Forum, som tar kamp emot Järvalyftet. Vi har bjudit in Joakim Larsson (m), vikarierande bostads- och integrationsborgarråd, till forumet men han vägrar att komma och skickar inte heller någon ersättare. Att inte ställa upp är extremt respektlöst, sa Arne Johansson från nätverket Järvas framtid.
Efter torgmötet gick man runt i Husby med trumma och megafon samt delade ut flygblad. Appeller hölls på gårdarna på Bergengatan och Oslogatan.
Många boende hörde trumman och kom ut på balkonger och loftgångar för att lyssna på appellerna som hölls, och svarade med glada tillrop och applåder.

Applåder och tillrop

Flera barn samlades och hjälpte även till att delade ut flygblad i brevlådor. Bemötandet var väldigt positivt och Husbybornas kampvilja kändes.
Många av dem som fick flygbladen sa att de absolut tänker delta på forumet.
Husbyborna har ända sedan november genomfört demonstrationer, möten och protester mot de planer på en extreme makeover av Husby inom ramen för det så kallade Järvalyftet.
På fredagen den 16 maj och lördagen den 17 maj görs det hittills mest ambitiösa försöket att kritiskt diskutera Järvalyftet ur de boendes perspektiv.
Förberedelserna har pågått i flera månader inför ett ungdomsforum på fredag följt av flera seminarier dagen efter om renoveringar på vems villkor, sociala frågor och Järvalyftets framtid. Syftet med Järva Sociala Forum är att försöka ta de boendes synpunkter in i Stadshuset.
Proteströrelsen i Husby har redan vunnit segrar. På forumet diskuteras hur kampen ska gå vidare.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!