Järvafältets värdefulla natur och skogsbackar vid Husby räddas

av Offensiv

Exploateringsnämnden i Stockholms stad stoppar nu planerna på att dra en ny väg och bygga 700 lägenheter på Järvafältet vid Husby gård. 

Veidekkes och Svenska Bostäders begäran om en markanvisning för att hugga ned alla skogsbackar längs Järvafältet i Husby bordlades först av Exploateringsnämnden under press av protesterna och skickas nu tillbaka till tjänstemännen.

– Än en gång har det visat sig att det lönar sig att kämpa. Ändrade byggplaner i Husby är en stor framgång för de boende och aktiva i Norra Järva Stadsdelsråd som har samordnat protesterna, Husby konst- och hantverksförening samt alla andra. Tack alla som engagerat sig i namninsamlingar och den lyckade demonstrationen vid Husby gård, skriver Arne Johansson, som är aktiv i Norra Järva Stadsdelsråd och Rättvisepartiet Socialisterna.

Järvafältet och dess skogspartier runt omkring är inte bara viktiga för alla boende som nyttjar området, utan också för djurlivet som en viktig spridningskorridor. Istället för att bygga runt fältet och skogsdungarna vill Exploateringsnämnden nu främst utreda möjligheter att bygga bostäderna längs med Hanstavägen – exakt det Norra Järva Stadsdelsråd föreslagit som alternativ byggplan.
Helt tycks dock inte byggplaner nere vid Järvafältet ha släppts.
– Vi kommer inte att exploatera området på det sätt som var föreslaget. Vi kanske kommer att bygga här ändå, men i så fall kommer vi att försöka bevara grönområdena, säger Johan Nilsson (M), exploateringsnämndens ordförande till Direktpress.
Han säger att det här till stor del beror på protesterna.
– Vi har varit lyhörda för Stockholmarna, och den oro som de har känt. Därför vill vi inte driva igenom det här beslutet, utan vi väljer att bromsa. Vi måste bygga tillsammans med Stockholmarna, och ha dem med oss i processen.

Även om alla byggplaner vid fältet inte är helt avförda för framtiden och kräver fortsatt beredskap att agera är ändå stoppet för de omfattande byggplanerna vid Husby gård en viktig seger också mot bakgrund av att den andra sidan av Järvafältet sargas av flera exploateringar, inklusive den förödande Förbifarten. 
Kampen fortsätter för att bevara vår värdefulla natur, mot motorvägshoten och för en bostadsutbyggnad på de boendes villkor – utan ombildningar och marknadshyror.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!