Jättemarsch för Lidköpings sjukhus

av Offensiv

21 av 63 vårdplatser på medicinavdelningen hotas (Foto: Wikimedia Commons).

I söndags demonstrerade flera tusen personer för sjukhuset i Lidköping. Demonstrationen, som ”kan ha varit den kraftigaste någonsin i stan”, enligt Lidköpingsnytt, var en protest mot de nya hårda nedskärningsförslagen från Västra Götalandsregionens högerstyre. 
Högerstyret hävdar att Skaraborgs fyra sjukhus – i Lidköping, Skövde, Falköping och Mariestad – behöver ”spara” 250 miljoner kronor för att få budgeten i balans. Ett av besparingsförslagen är att ta bort 21 av 63 vårdplatser vid medicinavdelningen på Lidköpings sjukhus samt att flytta viss verksamhet till Skövde.
I protest mot detta tågade tusentals personer i söndags för att rädda sjukhuset. Initiativtagare var undersköterskan Emma Larsson som säger till SVT Väst att:
– Under många år har man bantat ner de mindre sjukhusen i Skaraborg. Om man tar bort 21 vårdplatser – varför skall man då ha en akutverksamhet? Både läkare och sjuksköterskor och folk i allmänhet oroar sig för det här.

Den 1 juli i år infördes anställningsstopp i Skaraborgs sjukhus. 
Västra Götalandsregionens högerstyre lägger mindre pengar på hälso- och sjukvård per invånare än andra regioner i landet. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!