Jättemarsch för vården i Stockholm

Demonstrationen avslutades utanför landstingshuset, dit tusentals marscherade (Foto: Sebastian Olsson).

av Robert Bielecki / Artikel i Offensiv

Den 14 december kallade Stockholms sjukvårdsupprop, bestående av under- och sjuksköterskor, läkare och annan vårdpersonal, till Sjukvårdsmarschen – en demonstration mot jättevarslen och de extrema nedskärningarna kommande år.

Bakgrunden är att sammanlagt 1 350 vårdpersonal har fått besked om varsel under året på alla Stockholms sjukhus: Karolinska, Danderyds sjukhus och Södersjukhuset (Sös). Dessutom kommer regionens budget för år 2020 att innehålla nedskärningar på hela 1,1 miljarder kronor på vården.
Den allmänna känslan är helt enkelt att det inte längre går att utföra en bra, säker och tillgänglig vård under dessa förutsättningar. Personalen går redan på knäna.Därför kommer demonstrationen i rätt tid. Att även Kommunal slöt upp bakom initiativet är positivt.

Sjukvårdsmarschen samlade omkring 4 000 deltagare i demonstrationen som gick från Norrbro (strax intill Mynttorget) till Landstingshuset på Kungsholmen. Innan marschen avgick hölls det några tal från olika vårdpersonal. 
Loren, som jobbar på en mottagning för våldtagna på Sös, sa:
– De som bestämmer har ingen aning om vad vi på golvet gör. Politiker och konsulter vet inte vad de gör. De vill bara ha produktion på löpande band. De har glömt oss på golvet i sitt kapitalistiska tänk. De har glömt oss som håller sjukvården rullande alla dagar om året. De har glömt att patienter inte är kunder vars hälsa hotas.

Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, tog sedan vid. Han sa att politikerna tror de vet bättre än sjukvårdspersonalen och tar in konsulter med mera istället för att lyssna på personalen. Han slog fast att patientsäkerheten redan är hotad, men hotas ännu mer när nya nedskärningar stundar.
Alexander Rakevic läste upp en dikt om vårdkrisen och nedskärningarna innan Katja Raetz, sjuksköterska på en vårdcentral i Nynäshamn, som också är medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, talade:
– Vi är arga och vi har fått nog! Många av oss har länge protesterat mot situationen inom vården, för bättre arbetsmiljö, ordentlig bemanning, bra löner och att man öppnar stängda vårdplatser. Regionledningen förklarar varslen med att vården ska flyttas närmare människan. Det är fina ord, men det är tomma ord. Det finns ingen satsning på primärvården, utan varslen är rena nedskärningar och ingenting annat.
– Vi som arbetar inom vården; sjuksköterskor, läkare och undersköterskor, är experterna. Nu är det dags att lyssna på oss!

Nu är det viktigt att kampen fortsätter och inte tappar fart. Mot den nyliberala agendan som innebär ändlösa nedskärningar och försämringar måste alla de bubblande lokala motstånden för välfärden samordnas till ett gemensamt riksomfattande välfärdsuppror med krav på resurser utifrån behov. 
Massiv mobilisering och uppslutning till protestdagen mot januariavtalet den 18 april skulle vara ett bra nästa steg.

Katjas Raetz tal i sin helhet:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!