Jemen – mardröm utan slut

2018-06-13 10:52:01


Kriget i Jemen beskrivs av FN som ”världens största humanitära katastrof”.

Kriget mot Jemen har gått in på sitt fjärde år och FN beskriver läget i landet som världens största humanitära katastrof. Under året har den Saudiledda krigskoalitionen trappat upp sitt krig och dess trupper står på tröskeln till hamnstaden Hodeidah vid Röda havet, som är en livlina för miljoner nödställda invånare.

I det tätbefolkade Hodeidah med omnejd bor nära 600 000. Om det upptrappade kriget blir inledningen till ett blodigt anfall om kontrollen över staden kan Hodeidah bli ”Jemens Aleppo” och ”så många som 250 000 kan förlora allt, till och med sina liv” enligt FN och de hjälporganisationer som ännu är kvar i landet.
Åttio procent av landets livsmedelsimport (Jemen behöver importera 90 procent av sin mat) och bistånd kommer till Hodeidah, som idag kontrolleras av Houtirebellerna som styr landets norra del där huvudstaden Sanaa är belägen.

Massornas revolt i Jemen år 2011 mot korruption, landets elit och groteska klyftor gav hopp om en ny framtid. Den nästan årslånga masskampen tvingade till sist presidenten Ali Abdullah Saleh att avgå. Men utan egna organisationer och ett revolutionärt program var det inte möjligt att konsolidera kampens första framgångar. Saleh, som hade suttit vid makten i 33 år, fortsatte att finnas kvar vid köttgrytorna och bakom den nya, svaga, reaktionära koalitionsregeringen som bildades stod Gulfstaternas samarbetsråd (GCC), som ingripit efter att Saleh misslyckats att slå ned revolten.
Den kontrarevolutionära process som följde släckte det hopp som kampen hade tänt. Landet splittrades upp och den så kallade regeringen kollapsade. År 2014 tog Houtirebellerna över huvudstaden Sanaa och norra Jemen och den nye från ovan tillsatte presidenten Hadi flydde till Saudiarabien.
Året därpå inledde Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, med stöd av imperialismen i väst, sitt förödande bomb- och svältkrig mot Jemen – ett krig som sedan 2015 dödat 10 000 människor och fördrivit 3 miljoner på flykt. Kriget har skapat en apokalyps där sjukdomar som kan botas blir en dödsdom och som var tionde minut skördar ett barns liv.
Nära fyra femtedelar av Jemens befolkning är i behov av humanitär hjälp. Över 8 miljoner av landets dryga 27 miljoner lider av akut matbrist och riskerar svält. Det upptrappade kriget kan resultera i att ytterligare dryga 2 miljoner människor hotas av svält innan årets slut.

”Som en del av konflikten har den Saudiledda koalitionen infört re­strik­tioner på import som begränsar både vilka människor och varor som kommer ut ur och in i landet. I nuläget kommer bara 30 procent av den medicin som behövs in i Jemen och samtidigt är det sällan som sjuka personer släpps ut ur landet” skriver Röda Korset som nu drar ned på sin verksamhet i landet på grund av det eskalerande våldet.
Med hänvisning till ”Yemen Data Project” uppgav Läkare Utan Gränser den 16 maj att den Saudiledda krigskoalitionen har ”genomfört 16 749 attacker från luften i Jemen de senaste tre åren. Det är i genomsnitt 15 per dag. Nästan en tredjedel av dessa har träffat icke-militära platser, och infrastruktur som vägar attackeras rutinmässigt.”
Landets sjukvård, liksom all annan offentlig verksamhet, är helt utslagen och de anställda har inte fått ut sina löner sedan 2016.

I kriget mot Jemen har sannolikt svenska vapen använts. Både Saudiarabien och UAE har köpt vapen från Sverige. Saudiarabien är världens näst största vapenimportör och Förenade Arabemiraten, som har marktrupper i Jemen och har ockuperat några av landets öar, är världens fjärde största. Det är främst USA som beväpnar de båda diktaturerna. Under Obamaadministrationen inleddes en gigantisk militär upprustning av särskilt Saudiarabien som Trump nu fortsätter i ännu större skala. USA deltar också aktivt i kriget mot Jemen, och det finns nu uppgifter om att även de ökända amerikanska specialförbanden ”gröna baskrarna” bistår de saudiska krigsoperationerna.
För att nå ett av sina mål i kriget mot Jemen, full kontroll över det strategiskt viktiga havsområde som sammanlänkar Indiska oceanen med Röda havet, bedriver Förenade Arabemiraten ett krig i södra Jemen som syftar till att dela landet och göra ett nytt Sydjemen till en lydstat – medan de saudiska härskarna stödjer den tidigare så kallade regeringen som säger sig stå för Jemens enhet. Det i sin tur har lett till att det inom kriget mot Jemen råder ett inbördeskrig i söder mellan UAE-stödda miliser och miliser som stöds av Saudiarabien.

Som socialister ger vi inget stöd till de väpnade grupper i Jemen som med stöd av utländska makter strider om makten och landets resurser. Houtirebellernas makt i norr vilar inte på något starkt folkligt stöd, utan på vapenmakt, medan alternativet är de bödlar som stöds av Saudiledda koalitionen och Väst­imperialismen.
Eller som en representant för International Crisis Groups skrev efter att ha besökt Saana ifjol: ”Det går inte att vinna ett krig som bedrivs för att skapa hunger och där medlen är isolering och belägring. Det bara fördjupar landets splittring och medför att människor i norr, även de som är kritiska till Houtirebellerna, förenas mot den krigskoalition som USA backar upp”.
Houtirebellerna får visst stöd av Iran, men omfattningen av detta stöd överdrivs för att ursäkta det upptrappade kriget. De robotar som Huthirebellerna har avfyrat mot Saudiarabien och som delvis sägs vara tillverkade i Iran utgör inget hot mot den saudiska regimen, utan utgör bara en förevändning för kriget och belägringen av Hodeidah.
Efter att USA har sagt upp kärn­energiavtalet med Iran försöker regimen i Iran, för att vinna goodwill från EU, använda det inflytande man har till att förmå Houtirebellerna att göra eftergifter vid förhandlingsbordet.
Men trots de eftergifter som har gjorts – att FN och Houtirebellerna skulle samregera i Hodeidah – är det inte ”sannolikt att UAE ger sitt godkännande och skjuter upp anfallet mot hamnstaden. Hjälporganisationer och FN drar bort sin personal från staden och varningar riktas om att en storskalig attack är nära förestående”, skrev Wall Street Journal i måndags. 

Ett första villkor för fred är ett omedelbart och villkorslöst stopp på imperialismens och den Saudiledda koalitionens krig mot Jemen. Den mördande belägringen och blockaden av Jemen måste brytas för att rädda liv och skapa förutsättningar som gör det möjligt för massorna att organisera sig, ta kamp och bygga ett väpnat självförsvar mot förtryckets många miliser.
Jemen under kapitalism och imperialism betyder en fortsatt mardröm utan slut och nya förödande humanitära katastrofer.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!