”Jensens klädkod är rasistisk”

Emelie och Linn samt Claudia och Critti (Foto: Amandla Gutierrez).

Intervjuer av Amandla Gutierrez, Amina Radoncic, Tina Hadji Amini; årskurs 7 // Artikel i Offensiv

Jensen grundskola i Göteborg har tagit fram nya riktlinjer med en speciell klädkod. Rektor Sebastian Nyrén Vanneryr uppmanar i ett brev till föräldrarna att eleverna ska klä sig ”propert”.

Klädkoden förbjuder kläder som han menar associeras till machokultur och kriminalitet, som mjukisbyxor och magväska. 
Vi ställde frågor på stan vad ungdomar ansåg om beslutet. 

– Det är ett dåligt beslut, ungdomarna kanske känner sig mer trygga och avslappnade i mjukisbyxor. Ungdomar klär sig i vad som är bekvämt, det kanske rent av är en trygghetsfaktor för dem, säger Emelie och fortsätter:
– I skolan är det inte meningen att man ska vara obekväm eller otrygg, vilket jag tror att en sån riktlinje resulterar i. Det kanske leder till att de presterar sämre både akademiskt och socialt.

– Det är framför allt i förorterna som en klär sig så. De ser ner på förorterna, vilket är fel, det borde inte göras, tycker Linn och fortsätter: 
– Det är rasistiskt och diskriminerande. De döms som kriminella bara för hur de klär sig, det skulle inte ske mot andra.

– Det är jättedåligt. Alla bör få ha på sig vad de vill. Mjukisbyxor påverkar inte utbildningen alls, menar Claudia och Critti som studerar på Handelshögskolan i Göteborg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!