Jokkmokk: S och V bildar styre med hjälp av SD

2018-12-19 13:57:13
Efter segdragna diskussioner om styret i Jokkmokks kommun står det nu klart att S och V fortsätter leda kommunen – tack vare SD:s stöd, som verkar ha säkrats genom förhandlingar kring det kontroversiella bygget av Vattenfalls nya lokaler. Framför allt V har nu en hel del att förklara.

Valet i september resulterade inte i någon tydlig majoritet för något enskilt parti i Jokkmokks kommun. Då stod det klart att SD, med två mandat, skulle få chansen att agera vågmästare. Efter många turer avgjordes till slut frågan om vilka som ska leda kommunen under kommunfullmäktigemötet den 10 december.
Denise Magnusson, SD:s gruppledare, lämnade sitt parti en vecka innan mötet. Hon röstade på Jokkmokksalliansens förslag till kommunalråd, Roland Boman (Framtid i Jokkmokk). Den kvarvarande SD:aren, Tord Ekman, röstade på S-V-förslaget, Robert Bernhardsson (S). Uppenbarligen var hans röst resultatet av politiska samtal med S-V kring en av kommunens knäckfrågor – bygget av ett nytt kontor åt statliga Vattenfall.
S och V har drivit på för att kommunen ska stå för bygget av ”Vattenfallshuset” till en kostnad av 112 miljoner kronor, något som har kritiserats som riskabelt av oppositionsalliansen. Inför (och tydligen även under – mötet avbröts för enskilda förhandlingar mellan S, V och SD) decembermötet tillmötesgick S och V krav från SD på bland annat lägre byggkostnad. Projektet röstades igenom med stöd av såväl SD:aren som ex-SD:aren.

Henrik Blind, MP:s gruppledare i Jokkmokk, riktade efter mötet stark kritik på Facebook mot V. Viktor Segerström, V:s gruppledare, försvarade sig med att ”vi är många som fått svälja vår stolthet när ingen av oss vill kompromissa”. Enligt honom innefattade inte förhandlingarna med SD att sluta någon ”deal”, utan helt enkelt bestod i att han ”ringt upp den sverigedemokrat som inte lämnat sitt parti för er samverkan”, förklarat sin ”syn på en sakfråga och lyssnat på hans”, och ”hamnat i ett sammanträdesrum med dem även idag där denna fråga diskuterats.”
Jokkmokkalliansen som MP deltar i har också förlitat sig på stöd av SD i andra omröstningar.
Ingen part kommer ur Jokkmokks senaste politiska drama särskilt ren. Hårda debatter lär följa – redan har Arne Forman (V) sagt upp sina uppdrag i protest mot uppgörelsen med SD – men även inom MP och bland jokkmokkare i allmänhet, kring vad verklig antirasism betyder, och hur kan ett kämpande vänsteralternativ som tar ställning mot allt förtryck formas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!