Jordbro: ”Apotek utifrån behov, inte vinst!”

Mattias Bernhardsson (RS) inledde protestmötet på Hurtigs torg (Jordbro C) (Foto: Robert Bielecki).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Under lördagen höll kampanjen Rädda apoteket i Jordbro sitt andra protestmöte för att se till att det privata Apoteket Hjärtat inte ska lägga ner och därmed lämna en stadsdel med 12 000 invånare helt utan apotek.

Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna inledde med att tala om den utarmning som Jordbro har drabbats av under årtionden, och hur vi måste fortsätta resa motstånd. Sedan följde flera andra talare:
– Att människor ska behöva lösa bussbiljett för att hämta redan dyra mediciner är orimligt. En ort som redan har blivit av med både mödravårdscentral och barnavårdscentral känns lågprioriterad, och det är väl endast en tidsfråga innan vi även blir av med vår vårdcentral nu när vi ändå måste iväg för att hämta medicin, sa Susann Högye-Bäckman från Rättvisepartiet Socialisterna och fortsatte:
– Människor i behov av permobil, rullstol, rullator eller som har barnvagn. Alla dessa ska alltså iväg på en buss för medicin. Nej! Det borde vara en skyldighet att se till att vi har ett apotek – ett statligt apotek.

– När ICA Sverige köpte Apoteket Hjärtat ingick ett uppdrag av staten att ha apotek även i glesbygd och andra områden där kundunderlaget inte var så stort. De sviker sitt uppdrag! dundrade Agneta Weinberg i sitt tal.
– Apotek ska drivas utifrån behov, inte vinstintresse. Apoteket Hjärtat gör rekordvinster, men ändå är det inte ”lönsamt” att vi ska ha tillgång till nära och samhällsviktig service, sa Robert Bielecki från Rättvisepartiet Socialisterna och fortsatte:
– Vi är 12 000 som bor här, snart ännu fler. Det är vansinne att äldre och sköra ska behöva ta sig till en helt annan stadsdel efter att ha fått recept utskrivet på vårdcentralen. Det är viktigt att vi alla här fortsätter kämpa och resa oss mot alla de attacker som kommer mot Jordbro och andra arbetarklassområden.

Kampanjen Rädda apoteket i Jordbro har skrivit tre öppna protestbrev med 41 undertecknare; ett till ICA och Apoteket Hjärtat, med krav på att de måste stoppa den planerade nedläggningen; ett till det statliga Apoteket och socialministern, med krav på att de måste ta över driften om privata Hjärtat lägger ner; och ett till kommunpolitikerna med krav på att även de måste agera för att bevara apoteket.
Under söndagen stod aktiva i kampanjen utanför kommunfullmäktiges möte i kommunhuset mellan kl 17.30-18.00 med plakat och krävde att kommunstyret agerar för att säkra att det finns ett apotek i Jordbro. Kampen fortsätter ända in i kaklet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!