Jordbro: RS tar kamp mot kalla lägenheter

RS organiserade en massfelanmälningsaktion mot Hembla angående de kalla lägenheterna den 20 december, där uppåt 30 hyresgäster slöt upp (Foto: Mattias Bernhardsson).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Hundratals hyresgäster fryser i sina lägenheter i Jordbro i Haninge kommun. Trots att det nu är mitt i vintern fungerar inte värmen som den ska. Oavsett orsaken är det hyresvärdens ansvar att åtgärda detta.

Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna som driver kampanjen Rusta upp Jordbro, berättar:
– Hembla [numera Victoria­hem] har niodubblat sin vinst före skatt på bara fem år – de gjorde en vinst på 940 miljoner kronor år 2020. 
– Det är hyresgästerna som har skapat den vinsten genom överhyrorna de betalar varje månad och det eftersatta underhållet de inte får åtgärdat. Det finns inga undanflykter.

Rättvisepartiet Socialisterna har kämpat för upprustning och underhåll i Jordbro i många år. Strax innan jul samlades det till en gemensam felanmälningsaktion vid Hemblas kontor. 
I Husby i norra Stockholm har folkrörelsen Ort till ort också ordnat protest mot kalla lägenheter vid det lokala områdeskontoret. 
Nu i veckan delar Rättvisepartiet Socialisterna ut flygblad i samtliga Victoriahems (före detta Hembla) hushåll i Jordbro om vilka rättigheter hyresgäster har och vad man kan göra.

Du har rätt till en varm bostad:
Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten säger att lägenhetstemperaturen ska ligga mellan 20 och 24 grader och inte långvarigt understiga 18 grader i luften (eller 16 grader vid golvet) då det kan utgöra en risk för hälsan. 
I den lägsta godtagbara standarden för en bostadslägenhet ingår det att den är försedd med kontinuerlig uppvärmning (12 kap. 18 a § sjätte stycket första punkten Jordabalken).

Du har rätt till sänkt hyra om bostaden är för kall:
För den tid lägenheten är för kall har alla hyresgäster rätt till nedsättning av hyran (12 kap. 11 § och 12 kap. 16 § Jordabalken). Tiden som man har rätt till nedsatt hyra börjar löpa från den dagen man anmälde att det är för kallt till och med att Hembla har åtgärdat problemet. 
Man kan inte få nedsatt hyra om man anmäler efter att problemet är löst. Anmäl idag. Om det är 16 grader har du rätt till en nedsättning med halva hyran tills det är löst.

Felanmäl till hyresvärden:
• Logga in på minasidor.hembla.se och felanmäl på hemsidan, eller besök kontoret på Södra Jordbrovägen 171 på måndagar kl 14-18.
• Ta foton på alla ifyllda blanketter (för Hyresgästföreningen eller Hyresnämnden)

Anmäl kylan till Hyresgästföreningen och Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund:
• Om din hyresvärd inte hör av sig efter felanmälan eller inte åtgärdar problemet ska du vända dig till Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOHF). De kan då ställa krav på hyresvärden att kontrollera temperaturen och åtgärda problemet. Kontakta SMOHF: miljokontoret@smohf.se alternativt ring förbundets växel på 08-606 93 00.
• Hyresgästföreningen kan kräva nedsatt hyra och även företräda dig i hyresnämnden (Föreläggande för hyresvärden att rusta upp en bostadslägenhet enligt 18 a-c § 1 st. HL). Bli först medlem om du inte redan är det. Kontakta Hyresgästföreningen: 0771-443 443. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!