Jordbro: ”Vi måste ha vårt apotek kvar!”

Kampanjen för att rädda Jordbros apotek trappas upp (Foto: Mattias Bernhardsson).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Den 9 november hölls ett kampanjmöte i Jordbro på initiativ av Rättvisepartiet Socialisterna för att starta upp kampanjen för att rädda apoteket i Jordbro.

Uppåt 20 personer deltog på mötet, där kritiken haglade mot ICA Hjärtats beslut om att lägga ner det ”olönsamma” apoteket i Jordbro.
”Vi måste ha vårt apotek kvar!”, ”Varför tänker ingen på oss i Jordbro?”, ”Ska man gå till vårdcentralen och få medicin som man inte kan hämta ut?” och ”Ska ännu en samhällsviktig service försvinna härifrån?”, var bara några få av klagomålen som luftades.
Men mötets slutsats var även att vi nu måste rusta till motstånd för att göra allt vi kan för att rädda kvar apoteket. På fredag den 18 november kl 12.00 samlar vi till en protest på Hurtigs torg (Jordbro centrum) med öppen mikrofon, där boende i Jordbro kommer påpeka vikten av att behålla apoteket. Vi har även bjudit in ansvariga, politiker och media till att närvara.
Tre öppna brev har skrivits och skickats; ett till ICA Hjärtat, med krav på att de måste stoppa den planerade nedläggningen; ett till det statliga apoteket, med krav på att de måste ta över driften om privata Hjärtat lägger ner; och ett till kommunpolitikerna med krav på att även de måste agera för att bevara apoteket.

Under helgen hade kampanjen sin första utåtriktade aktivitet, med flygbladsutdelning och uppsättning av flygblad på portar runtom i Jordbro. Väldigt många jordbrobor känner inte ens till att apoteket ska läggas ner, då knappt någon information om det har kommit ut.
Rättvisepartiet Socialisternas medlemmar samlade in namn till vår protestlista ”Rädda apoteket i Jordbro”, som fick ett enormt gensvar. Precis som protestlistan säger:
”Sedan den förödande avregleringen av apoteken 2009 fram till 2019 har 118 apotek stängts, tillgängligheten har minskat och priserna på receptfria läkemedel har ökat. Det är vinsterna som styr istället för vård- och läkemedelsbehoven. ICA Hjärtat gjorde en rekordvinst förra året! Tillgången till nära och bra apotek ska vara en rättighet – inte en vinstfråga.”

– Det är tydligt att vi som bor här är trötta på den konstanta nedmonteringen av vår stadsdel. Vi är 12 000 som bor här, och de bygger bostäder för fullt – men på samma gång tas viktig samhällsnära service bort som på löpande band. Samtidigt blir politikerna förvånade när vi som bor här känner oss åsidosatta och struntade i, säger Robert Bielecki, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och bosatt i Jordbro, som fortsätter:
– Många äldre som bor här har inte råd att köpa ett SL-kort för att åka och hämta ut sin medicin i andra delar av Haninge. Det är en väldigt viktig rättvisefråga, att ha tillgång till medicin och vård. Vi i kampanjen Rädda Jordbro Apotek och Rättvisepartiet Socialisterna kommer att göra allt vi kan för att förhindra nedläggningen. Med kamp och organisering underifrån har vi en chans att vinna. Protesten på fredag och de öppna breven är de första stegen – fler protester och initiativ kommer.

Enligt planerna ska apoteket stängas redan den 2 december. Det är med andra ord bråttom att organisera motståndet.
Kom med i kampanjen – hör av dig till 072-524 42 95 eller gå in på Facebooksidan ”Rädda apoteket i Jordbro”. Redan är över 300 medlemmar i protestgruppen på Facebook.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!