Jordbro: ”Vi vill ha vårt apotek kvar!”

Mattias Bernhardsson (RS) var en av de som talade på manifestationen i Jordbro (Foto: Robert Bielecki).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Fredag den 18 november samlades jordbror till manifestation för att rädda sitt apotek. Den 2 december stänger ICA-ägda Apoteket Hjärtat i Jordbro. Om så sker blir Jordbro – med över 12 000 invånare – helt utan apotek.

–Nån från apotekskedjan får gärna förklara för oss vad de menar med att det inte skulle finnas ett kundunderlag, då det i verkligheten ofta är kö till apoteket. Många äldre och barnfamiljer har svårt att ta sig till andra kommundelar och ofta behövs medicinen på en gång efter man har varit på vårdcentralen, sa Ingegerd Stark från kampanjen Rädda apoteket i Jordbro.
– Många äldre har varken ork eller råd med SL-biljett för att ta sig till andra apotek, sa Marie Ljungsjö.

– Tillgången på bra och nära apotek är en rättvisefråga. Välfärden ska drivas utifrån behov – inte vinst. Om vi kämpar kan vi vinna, och nu siktar vi på att ha en rejäl mobilisering till nästa demonstration den 26 november. Vi vill ha vårt apotek kvar! sa Robert Bielecki från Rättvisepartiet Socialisterna.
Eva-Lena Rutgersson talade om hur Jordbro centrum utarmas: förr fanns det både post, bank, fiskaffär, konditori och fler mataffärer. Idag finns det snart ingenting kvar.
Marita Willman, som var med och startade upp apoteket i Jordbro under 1980-talet – och även drev det i 30 år – berättade om hur apoteksdriften och synen på apotek som samhällsservice har förändrats genom åren.

– När vinstintresset styr stängs apoteken i arbetarområdena som behöver dem mest, medan nya apotek ploppar upp i innerstan. I pressmeddelanden där de skryter om sina stora vinster skriver de att ”egenvårdsprodukter har en speciellt stark volymutveckling”. Här i Jordbro och andra områden med mestadels låginkomsttagare är det läkemedel som står i fokus – inte dyra skönhetsprodukter, senap och krimskrams, beskrev Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna och läste upp Apoteket Hjärtats kvartalssiffror:
– Rörelseresultatet växte från 22 miljoner kronor år 2021 till hela 158 miljoner kronor i år hittills. Rörelsemarginalen är 3,8 procent i år jämfört med 0,6 procent 2021. Omsättningen ökar med 8,1 procent och rörelseresultatet med 9,5 procent. De har höjt läkemedelspriserna markant. Samtidigt gör ICA:s mataffärer också rekordvinster på vår bekostnad genom matprisökningar högre än inflationen. Det är pengar från våra plånböcker.

Kampanjen Rädda apoteket i Jordbro har skrivit tre öppna protestbrev med 41 undertecknare; ett till ICA och Apoteket Hjärtat, med krav på att de måste stoppa den planerade nedläggningen; ett till det statliga Apoteket och socialministern Jakob Forssmed (KD) med krav på att de måste ta över driften om privata Hjärtat stänger; och till kommunpolitikerna med krav på att även de måste agera för att bevara apoteket.
Kampanjen Rädda apoteket i Jordbro utlyste ett nytt protestmöte till lördag den 26 november kl 11 i Jordbro centrum.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!