Jordbrobor slöt upp bakom de hotade frisörerna

Rättvisepartiet Socialisterna organiserade stödklippning i Jordbro, som ett hundratal slöt upp till (Foto: Mattias Bernhardsson).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

I våras öppnade Masih och Wahid sin frisersalong i Jordbro, ”Masih Salong & Barbershop”. Salongen har varit stängd sedan 10 september. Orsaken är de allt värre hoten och trakasserierna från kriminella som kräver pengar för ”beskydd”. Två personer har dömts i tingsrätten, men trakasserierna har fortsatt från andra kriminella.

I lördags strömmade jordbrobor för att klippa sig och markera närvaro i samband med att Masih och Wahid hade öppet under några timmar:
– En för alla, alla för en. Bara när vi går tillsammans kan vi skapa trygghet. Centrumet tillhör alla i orten: barnfamiljer, pensionärer, unga, handlare – alla, säger Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna som har mobiliserat jordbrobor att komma till salongen.
Mattias har bott i Jordbro i 20 år och är organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna som har kämpat för trygghetsåtgärder under väldigt lång tid.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har också fört fram tre krav till centrum­ägarna: Jordbro centrum måste ha trygghetsvärdar, de drabbade frisörerna måste få hyresreduktion för den tid de tvingats ha stängt samt även få anstånd på obetalda hyresräkningar.
Allt fler jordbrobor känner en större otrygghet i sin egen kommundel. Allt fler vågar inte gå till Jordbro centrum på kvällen. Rädslan för gäng, droghandel och att utsättas för rån har slagit rot efter åratal och även decennier av politikernas nedmontering av service, skola, idrotts- och föreningsliv samt satsningar i den fysiska miljön.

RS kräver:
• Jordbro centrum måste ha trygghetsvärdar. Återta centrumet i kommunal regi för total upprustning.
• Mer resurser till Förebyggarteamet och fler fältassistenter till Trygghetsteamen för att klara av en bra närvaro bland ungdomar.
• Socialtjänsten behöver mer resurser för att stödja och ge insatser till föräldrar med barn i riskzonen.
• Mörka platser måste belysas och nedrustade idrottsytor rustas upp samt kvällsbelysas.
• Fritidsgårdarna behöver modernisera innehållet (bland annat genustänk och tjejaktiviteter) och bli fler till antalet för att bli mer åldersspecifika, motverka machokultur samt vara kvällsöppna sju dagar i veckan.
• Idrotts- och föreningslivet behöver mer stöd för att få till stånd ökad organiseringsgrad bland unga. Höj föreningsstöden från Kultur- och demokratinämnden samt Idrotts- och fritidsnämnden. Stoppa Tornbergets införande av marknadshyror. 
• Rör inte 0-taxan och Sportoteket (gratis låneutrustning till ungas sportutövning).
• Ingen rivning av Jordbro Kultur- och föreningshus förrän ett nytt står klart som är stort nog att inrymma dagens verksamheter och föreningsliv. 
• Skolorna behöver fler resurslärare och elevvårdande personal samt resurser till satsning på läxhjälp i skolan, vilket är särskilt viktigt för elever med svår hemmasituation.

Det viktigaste för att bekämpa otrygghet och gängbildning är däremot självorganisering, att hela Jordbro går ihop och demonstrerar för trygghetskrav, att alla föreningar agerar tillsammans, att handlare och grannar går ut och backar varandra när någon hotas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!