Jordens lungor kvävs av röken

Flera protester internationellt har ägt rum mot Bolsonaros klimatkatastrofala politik, som i Göteborg (bilden) (Foto: Kristofer Lundberg).

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

74 000 skogsbränder har hittills rasat i Brasilien under 2019, enligt Amazon Watch. Detta innebär en ofattbar ökning med 84 procent jämfört med samma period förra året.

Brasiliens högerextrema president Jair Bolsonaro förnekar den globala uppvärmningen och människans klimatpåverkan, och har därför öppnat upp för exploatering av tidigare skyddade områden i Amazonas. 
Han stöds av en utrikesminister som påstår att klimatkrisen är ett påhitt av ”kulturmarxister” i syfte att hålla tillbaka utvecklingen. Under Bolsonaro-styret har sedan maj månad 739 kvadratkilometer regnskog avverkats, mitt i torrperioden. Bolsonaro avverkar en yta motsvarande två fotbollsplaner i minuten. 
För att exploatera marken för jordbruk bränner de av skogen, en snabb och billig metod för att röja mark till sojaodlingar och betesdjur, men med en för mänskligheten ofattbar klimatkris som följd.

Amazonas är tolv gånger Sverige till ytan, närmare bestämt 5,5 miljoner kvadratkilometer och sträcker sig över åtta länder i Latinamerika. Två tredjedelar ligger i Brasilien. 
Tusentals bränder sprider sig nu i regnskogen som producerar 20 procent av planetens syre. Regnskogen fungerar i vanliga fall som kolsänka, men orsakar nu istället stora utsläpp med anledning av bränderna. 
99 procent av bränderna är orsakade av människan. En vanlig regnskog är så våt att den inte har möjlighet att antända, men avverkning gör skogen glesare och torrare, vilket innebär att bränderna blir så okontrollerbara som nu. 

Bolsonaro har inte bara struntat i att agera mot bränderna som tvingar människor, djur och lokalsamhället på flykt, utan för en politik som uppmuntrar till avskogning och jordbrukets utbredning. 
En femtedel av Amazonas regnskog har redan skövlats sedan 1970-talet, framför allt för att odla sojabönor till djurfoder i Europa, men också för dammar, oljebolag och gruvföretag. 
Den ökade omfattningen är ett direkt resultat av kapitalismens jakt på råvaror och Bolsonaros politik för regnskogens avverkning och jordbrukets utbredning. 

Skulle ytterligare en femtedel av Amazonas skövlas kan vårt känsliga ekosystem rubbas och nå en brytpunkt som innebär att Amazonas förvandlas till en savann. Regnskogen genererar hälften av sitt eget regn.
Klimatförändringarna är ett resultat av människans påverkan och innebär torka och värme, som i sin tur skapar förutsättningar för fler och intensivare bränder på platser som Amazonas. 
Detta, kombinerat med Bolsonaro politik vilken medvetet och målinriktat uppmuntrar till avverkning och jordbrukets utbredning, innebär värre katastrofer. 

Det blir uppenbart för allt fler att det är högerpolitiken, profitjakten och kapitalismen som är orsaken till klimatkrisen. Rättvisepartiet Socialisternas systerparti LSR (Frihet, Socialism, Revolution) i Brasilien deltar fullt ut med P-Sol (Partiet för socialism och frihet), sociala rörelser, fackföreningar, miljöorganisationer och ursprungsfolk i kampen mot Bolsonaroregeringen. 
Behovet av en socialistisk planering som sätter mänsklighetens, djurens och naturens behov främst är akut. Uppbygget av ett socialistiskt alternativ i världsskala är en kamp mot klockan. 
Kapitalismen eller klimatet? 
Socialismen är lösningen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!