Journalist och RS:are stoppades vid gränsen – Fick inte resa in i Kina

2009-10-16 14:00:26


Laurence Coates och Li Jianhong, som båda stoppats vid gränsövergången mellan Hongkong och Kina, fredag respektive torsdag

Journalisten  Laurence Coates, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna,  stoppades från att resa in i Kina. Coates stoppades vid gränsen i Shenzhen och nekade inträdes i landet med motiveringen att han utgjorde ett ”potentiellt hot mot landets säkerhet”.  

Det var idag (fredag 16 oktober) som Laurence Coates stoppades och greps vid gränsövergången mellan Hongkong (Lo Wu) och Shenzhen. Han kvarhölls i två timmar för att sedan eskorteras tillbaka av passpolisen till Hongkong. Passpolisen berättade att hans visa hade återkallats på grund av att han var "en möjlig säkerhetsrisk". 

Coates, som skriver under namnet Vincent Kolo och är författare till flera böcker om politik och arbetarkamp i Kina, stoppades trots att han reste med giltigt flergångsvisum och trots att han så sent som i juni år var i Kina på sin semester 

–  Anklagelsen är absurd, kommenterar Coates till hemsidan chinaworker.info, som han skriver flitigt för.

–  Jag kan bara tolka detta som att jag nu bestraffas för min journalistiska aktivitet och att jag i mina artiklar öppet  tagit ställning för de fattiga och arbetarnas sak och kritiserat enpartistyret.

–  Anledningen till att jag ville resa till Shenzhen var att jag skulle handla och jag sa till gränsvakterna att de kunde genomsöka mina väskor, men de vägrade.

Kolo/Coates har i år varit med att skriva boken, Seven Weeks That Shook the World, som handlar om massakern vid Himmelska fridens torg i Peking 1989. Boken som publicerades i Hongkong har förbjudits i fastlands-Kina. Till skillnad från merparten av böcker som publicerats i samband med att det i juni var 20 år sedan massakern  poängterar Kolo med flera i sin bok den roll som arbetarna i Peking och runt i Kina, inte bara studenterna, spelade i de dramatiska händelser som vara nära att fälla regimen 1989.

Hemsidan chinaworker.info, som står i förbindelse med den internationella socialistiska organisationen Committee for a Workers’ International (CWI), kampanjar för fria, självständiga fackföreningar och demokratiska rättigheter i Kina.

–  Vår uppfattning är att demokratiska förändringar måste komma underifrån, från de superexploaterade arbetarna och migrantarbetarna tillsammans med de fattiga på landsbygden, vilka är de som får betala priset för den pro-business, nyliberala politik som förs i Kina, säger Laurence Coates och fortsätter:

–  Vi gör också klart att de förhållanden som arbetarnas och de fattiga i Kina tvingas leva under delas av förtryckta världen över, därav vikten av internationell solidaritet och att arbetarna förenas över nationsgränserna.

Coates förklarar också att de kinesiska myndigheternas vägran att låta honom besöka fastlands-Kina är ytterligare ett tecken på att den kinesiska regimen istället för att ”öppna upp” blivit mer auktoritär och hyser än större fruktan för kritik.

–  Hemsidan chinaworker.info tystas inte av att jag stoppas vid gränsen, lika lite som hemsidan släckts ner av regimens försök att blockera den, som Vikto Hugo sa: ”Inget i världen är starkare än en idé vars tid har kommit”, avslutar Laurence Coates.

Även en annan journalist, den kinesiska journalisten Li Jianhong som är verksam i Sverige, stoppades häromdagen från att resa in i Kina från Hongkong. Det kommer att leda till protester.

Longhair Leung Kwok-hung, socialist och som sitter i Hongkongs ”parlament”, Legco, säger till chinaworker.info:

–  Detta visar att de kinesiska myndigheterna, med stöd av de styrande i Hongkong,  skärper sin kontroll och övervakning. Vi kan inte lita till att regeringarna världen  höjer rösten i protest, protesterna måste komma från folket.

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!