Jubel över att Preemraff prövas

av Arne Johansson

En viktig delseger i klimatkampen då Preemraffs utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil prövas i rätten (Foto: Arne Johansson).

Stort jubel utbröt på måndagen bland de väntande miljöaktivisterna utanför Svea hovrätt på Riddarholmen där beskedet gavs att oljeraffinaderiet Preemraffs tillstånd att fördubbla produktionen av bensin och diesel i Lysekil ska överprövas av Mark- och miljö­överdomstolen.

Även om det nu väntar en utdragen process med en huvudförhandling först under första kvartalet 2020 är det en viktig delseger för klimatkampen. Beskedet att det ja som Preemraff fått i den lokala Mark- och miljödomstolen nu ska prövas på nytt sporrar till upptrappad kamp för den planerade omställning av  industrin och hela samhället som måste ersätta marknadsfiaskon som handeln med utsläppsrätter.
Offensiv var på plats när beskedet kom som en positiv glädjechock för de flesta av de cirka 50 miljöaktivisterna i Extinction Rebellion och Klimataktion, som kommit för att invänta beslutet.
Många hade ställt in sig på en symbolisk ”die in” efter ett negativt besked. Någon hade till och med fejkolja med sig för att smeta på deltagarna. Nu utbröt istället glädjefnatt med spontan segerdans, jublande slagord som ”We are unstoppable, another world is possible” och ett sjungande segertåg ned till Evert Taubes terrass på Riddarholmens kaj mot Mälaren.

– Det är nu framtiden avgörs för våra barns och barnbarns framtid på planeten, förklarade Samuel Jarric, som är en av talespersonerna för Klimataktion och även deltagit i vårens Välfärdsallians, i ett spontant segertal och fortsatte:
– Vi befinner oss i den mest akuta existentiella kris som mänskligheten någonsin har befunnit sig i, på en planet som är helt olik den planet där mänskligheten uppstod. Därför måste alla beslut som syftar till att bygga ut fossil infrastruktur och fossil energi omedelbart stoppas och vi är väldigt glada och lättade över att Mark- och miljö­överdomstolen har fattat det här beslutet i linje med Miljöbalken, som lyfter kommande generationers rättigheter och tar upp fallet.
– Vi vet inte hur det kommer att gå, men idag firar vi en delseger i den här kampen för att rädda planeten, avslutade han till fortsatt jubel.

– Det kändes viktigt att vara här och så roligt att få fira en delseger, sade också Anna Johansson, aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna.
– Vi är jätteglada, förklarar även Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, som nu begär att inte bara Mark- och miljööverdomstolen, utan också regeringen själv, ska pröva om Preemraff ska tillåtas bli Sveriges i särklass största utsläppskälla av koldioxid – inte bara i enlighet med miljöbalken utan även enligt den klimatlag som Preemraff kan skjuta i sank.

”We are unstoppable, another world is possible” sjöngs i ett jublande segertåg (Foto: Arne Johansson).

Att Mark- och miljööverdomstolen alls tar upp frågan är en seger för den växande klimatrörelsen. Men det är idag en öppen fråga om den här regeringen ska våga sätta P för Preemraff, vilket enligt oljeindustrins lobbyorganisationer skulle gå utöver de regler för industrins handel med utsläppsrätter som regeringen hittills har underkastat sig. 
Om det inte sker vore det å andra sidan att kasta in handduken och totalt kapitulera inför kapitalismens självpåtagna rättigheter att fritt skita ner den bio­sfär som civilisationens framtid är beroende av. 
Hur som helst räcker så klart inte ett stopp för en utbyggnad av Nordens redan största oljeraffinaderi i Lysekil. 
Men frågan om Preemraffs framtid har alla möjligheter att bli en affär som kan bidra till att höja väldigt mångas medvetenhet om nödvändigheten av att ersätta kapitalismens ohämmade jakt på profiter med en demokratiskt och socialistiskt planerad hushållning, där allt från industri, transporter och boende till jämlika och hållbara konsumtionsmönster måste utvecklas inom planetens gränser.


Rättvisepartiet Socialisterna står för:

• Stoppa Preemraff – ställ om till fossilfri produktion inom till exempel stål- och cement­industrin. 
• Massiva investeringar i avgiftsfri kollektivtrafik – styr om från privatbilism och inrikesflyg till spårtrafik.
• En ny social bostadspolitik för allas rätt till goda och billiga bostäder i nollhus.
• Kraftigt progressiv beskattning – bygg ut skola, vård, omsorg och kultur utan vinstintressen.
• Statligt stöd till utveckling av ett ekologiskt jord- och skogsbruk. 
• Ta över de stora bankerna, nyckelindustrierna, naturtillgångarna, transport-, bygg- och bostadsbolagen i gemensam ägo för en snabb och demokratisk omställning av samhället.
• Fackföreningarna, folkrörelserna och sociala rörelser måste snarast stödja elevernas klimatstrejker genom att själva utlysa en politisk strejk.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!