Juli har den varmaste dagen någonsin – nästan dagligen

Skogsbränder, torkor, värmeböljor, smältande isar, död och ödelagda ekosystem – det är några av effekterna av kapitalismens globala uppvärmning (Foto: Duncan Rawlinson – Duncan.co / Flickr CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Den 3 juli var den varmaste dagen globalt som någonsin har uppmätts, med en global snittemperatur på 17,01 grader celsius, enligt data från US National Centers for Environmental Prediction. Därmed har det tidigare rekordet på 16,92 grader från augusti 2016 slagits. Det är bara ytterligare en larmklocka i den kakafoni av varningssignaler som ljuder i klimatkrisens spår. Och sedan dess har rekordet slagits – om och om och om igen. Den 4, 5, och 6 juli slog alla rekord.

I land efter land har det rått extremhetta och torka: Södra USA har de senaste veckorna lidit av en ”värmekupol”, där atmosfären fångar in varm havsluft och lägger locket på, vilket ökar temperaturen. I Kanada har skogsbränder rasat i veckor, vars rök har mörklagt stad efter stad i Nordamerika med dystopiska vyer.
Kina har haft en värmebölja med temperaturer på över 35 grader. Nordafrika har haft dödliga temperaturer på nära 50 grader, och liknande temperaturer har setts i Mellanöstern. Till och med Antarktis har sett onaturliga höga temperaturer, trots att det just nu är vinter där, med smältande glaciärer.

Fler värmerekord lär slås under året, då det just nu råder en El Niño samtidigt som utsläppen bara ökar och få till inga åtgärder tas för att bromsa utvecklingen – snarare tvärtom. Det varmaste året någonsin var 2016, då den förra El Niño ägde rum, men allt pekar på att 2023 kommer att slå det rekordet.
Klimatförändringar är inte i framtiden – de är här och nu. Ifjol dog över 61 000 bara i Europa förra sommaren på grund av värmeböljorna som svepte över kontinenten då, visade en studie i Nature den 10 juli. Det är också en tydlig klassfråga: det är de ”socioekonomiskt mest utsatta” som drabbats hårdast av den globala uppvärmningen och klimatkrisens effekter.

Till The Guardian den 4 juli säger Jeni Miller, chef för Global Climate and Health Alliance:
– Människor runt om i världen lider redan av klimatpåverkan, från värmeböljor, skogsbränder och luftföroreningar till översvämningar och extrema stormar. Den globala uppvärmningen förvärrar också skördeförluster och spridningen av infektionssjukdomar, och fler tvingas på flykt.
– Utvinning och användning av kol, olja och gas skadar människors hälsa, är den främsta orsaken till uppvärmningen, och är oförenligt med en hälsosam klimatframtid. Detta är en ännu större anledning till att regeringarna måste förbereda sig för att leverera ett åtagande vid COP28 om att fasa ut alla fossila bränslen och en rättvis övergång till förnybar energi för alla.

Men så länge det kapitalistiska systemet består kommer ingen regering, myndighet eller företag att vidta några som helst åtaganden eller åtgärder för klimatet. Det är fortsatt full fart över klimatruinens brant, där profiter kan maximeras med förstörda ekosystem och människolik som gödsel. Fler och fler tippunkter kommer att passeras, med än mer mardrömslika scenarier.
Det enda som faktiskt kan förändra är bygget av en arbetarklassbaserad rörelse, sammankopplad med klimat- och gräsrotsrörelser globalt, som anammar ett demokratiskt socialistiskt program för kontroll över ekonomin underifrån, över banker och storföretag, arbetsplatser, energibolag med mera.
Bara så, och bara med aktiv kamp, kan en verklig grön och rättvis omställning av hela samhället på global skala genomföras.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!