Juneteenth och revolten mot rasistiskt förtryck

Den pågående massrevolten mot rasism och systematiskt förtryck förtjänar allt stöd (Foto: Joe Brusky / Flickr CC).

av Eljeer Hawkins, Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

Historiskt har Juneteenth eller frigörelsedagen (minnesdagen för slaveriets avskaffande den 19 juni) uppmärksammats av svarta arbetare och ungdomar i 47 delstater där det lokalt är en röd dag, men inte på nationell nivå. Juneteenth ger folk möjlighet att minnas den torterade historian om slaveriet och det systematiska förtrycket som lade grundvalen för den amerikanska kapitalismen.

I år tog Juneteenth sig an en större, djupare betydelse då det ägde rum mitt i en öppen revolt mot rasistiskt förtryck och polisterror. Revolten började den 25 maj då polisen mördade George Floyd i Minneapolis – blott den senaste i raden av ett oräkneligt antal svarta arbetare och ungdomar som har mördats av rasister.
Samtidigt valde den rasistiske presidenten Trump orten Tulsa i Oklahoma för att omstarta sin valkampanj. Tulsa var platsen för en fruktansvärd massaker i ett blomstrande segregerat svart område känt som Black Wall Street av en mobb vita rasister 1921, ett av många fall av dödligt våld från ”vita medborgargarden” i landet.
Denna öppna provokation av Trump syftar till att spä på hatet och den nakna, avskyvärda rasismen som ger än mer uppmuntran till vita nationalister och ämnar till att splittra och erövra arbetarklassen och fattiga. Den enorma backlash Trump fick för detta tvingade honom att skjuta upp massmötet.

I år mindes Juneteenth med ny vigör och beslutsamhet att krossa det rasistiska förtrycket. Förödelsen i arbetarklassområden, särskilt i mestadels ickevita områden, under pandemin och starten av en ny stor ekonomisk depression har avslöjat den djupa krisen för kapitalismen. Den kan inte längre låtsas erbjuda demokrati, rättvisa och frihet på något plan för majoriteten av arbetarklassen, de fattiga och förtryckta. 
Den dominanta multietniska arbetarklass- och ungdomskaraktären av revolten mot polisterrorn är imponerande. Vi har bevittnat en liten men betydande del av fack- och arbetarrörelsen – däribland transportarbetare, brevbärare, migrantarbetare, sjuksköterskor och lärare – höja sina ilskna röster mot rasistiskt förtryck och polisterror, där de står i solidaritet med revolten. 

På västkusten utlyste ILWU (Internationella hamn- och lagerfacket; de organiserar främst hamnarbetare på den amerikanska västkusten, Hawaii och västra Kanada) att de skulle stänga 29 hamnar i solidaritet med kampen på Juneteenth, vilket de också gjorde. 
Bygget av en enad gräsrotsrörelse baserad på arbetarklassen är avgörande för att kunna få till stånd en beslutsam kamp mot näringslivets makt, den vita högernationalismen och Trump.

På Juneteenth deltog Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer i USA) på olika protester och marscher i hela landet. Vi uppmanade arbetare och unga att stå i solidaritet med revolten via välkoordinerade arbetsnedläggningar. Dessa borde symboliskt vara 8 minuter och 46 sekunder långa, den tid som Derek Chauvin – polisen som mördade George Floyd – hade sitt knä på hans hals och kropp tills han sa att ”Jag kan inte andas”. 
Låt Juneteenth 2020 vara starten på en kompromisslös kamp mot detta rasistiska, våldsamma, förtryckande och giriga system. Som Malcom X sa för över 50 år sedan:
”Jag tror att det till sist kommer att vara en strid mellan de förtryckta och de som står för förtrycket. Jag tror att det kommer att vara en strid mellan de som vill ha frihet, rättvisa och jämställdhet för alla och de som vill fortsätta dessa utsugande system.”
En socialistisk värld är möjlig!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!