”Just do it! ” – Förbättra arbetsvillkoren NU!

2006-07-28 16:00:41
Läktarna på fotbolls-VM lyser i olika färger varje match, orange, gult, grönt, vitt, rött. Alla supporters som vill stödja sitt lag har köpt sitt lags VM-tröja för dyra pengar. De stora märkena Adidas, Nike, Puma och Umbro tjänar miljarder. Men bakom jättevinsterna i sportutrustningsindustrin finns en hård utsugning av arbetare, oftast kvinnor och barn.

Brittiska LO, TUC, har i samband med VM dragit igång en kampanj där de ställer krav på sportjättarna att radikalt förbättra arbetsvillkoren på de fabriker som tillverkar deras artiklar.
De olika ländernas fotbollsförbund drar in miljarder kronor i sponsorintäkter genom att sälja sig till och bära ett visst märke. Sponsorerna i sin tur tjänar miljarder på VM-relaterade sportartiklar.
Men bakom de feta vinsterna finns arbetet. Arbetarna som syr läderbollar, tillverkar tröjor och limmar fotbollsskor för svältlöner till långt in på natten.

”Har inte mat”

I den rapport som TUC gett ut, ”Sweet FA? Fotbollsförbund, arbetares rättigheter och VM”, berättar en kvinnlig arbetare som tillverkar sportkläder för Adidas att: ”Vi arbetar övertid till klockan 23 eller till midnatt varje dag. Men några av oss har inte ens pengar till mat. Vi står inte ut”.
”Sweet FA” skriver att i många av de fabriker som har kontrakt med de stora sportmärkena är en arbetsvecka på 80 timmar eller mer inte ovanligt. Timlönerna är så låga att arbetarna ständig tvingas arbeta övertid. Arbetare som försöker organisera sig i fackföreningar och kämpa för bättre arbetsvillkor avskedas.
Hela 100 000 arbetare jobbar för Adidas i Indonesien. Adidas sponsrar flera fotbollslandslag och spelare. Enbart Englands lagkapten David Beckham har genom åren fått över en miljard kronor. En indonesisk Adidasarbetare tjänar ungefär 650 kronor i månaden.
TUC:s rapport sätter fingret på sportmärkenas miljardvinster kontra arbetarnas misär och påminner Nike om att inget är omöjligt enligt deras egen reklamslogan. Bättre löne- och anställningsvillkor – ”Just do it!”

Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!