Kalabaliken i Luleå: Inget kommunalråd efter överklagan

Ett av de beslut som upphävdes var nya ägardirektiv för kommunala bolag, där Liv Shange Moyo för RS lade förslag på stärkta fackliga rättigheter med bland annat krav på kollektivavtal, mer verksamhet i egen regi och fler fasta jobb (Foto: Jonas Brännberg).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

På kommunfullmäktigemötet innan jul valdes Carina Sammeli till nytt socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå, efter att två kommunalråd hade avverkats på kort tid. Knappt hade ordförande slagit klubban i bordet förrän beslutet var upphävt – alla mötets beslut inhiberades (upphörde tills vidare att gälla) efter en överklagan.

Det var en moderat som överklagade beslutet eftersom mötet till stor del ägde rum digitalt och därför enligt honom inte levde upp till kommunallagen, vilket formellt kan stämma eftersom presidiet inte har sett till att de som deltog på länk hade möjlighet att se dem som deltog fysiskt på mötet. 
Förvaltningsrätten gjorde en preliminär bedömning och inhiberade därefter alla beslut från mötet. Det resulterade också bland annat i att digitalt deltagande på alla kommunens nämndsmöten förbjuds – eftersom beslutet om rätt att delta digitalt också inhiberades.

Överklagan från Moderaterna är dock uppenbart en ren obstruktion eftersom deras klagomål inte var något som kunde påverka utgången av mötet.
Överklagan är dessutom rent farlig eftersom alla möten nu, mitt under omfattande smittspridning, måste ske fysiskt. Personer i riskgrupp fråntas sina demokratiska rättigheter när de inte kan delta i möten som de demokratiskt har blivit valda till. 
Att det finns en politisk agenda bakom syns också i att det kommunfullmäktigemöte som genomfördes på samma sätt dagen efter INTE överklagades, där Moderaternas och Socialdemokraternas svek mot resultatet i folkomröstningen klubbades igenom. 

De upphävda besluten är dock del av en trend där kommunledningen och de högsta cheferna efter internt kaos allt mer har tappat kontrollen i kommunen. 
Ständigt uppdagas nya ”missar”, nu senast att kommunstyrelsen har ”glömt” att besvara allvarlig kritik från kommunrevisionen om allvarliga brister i hur kommunen hanterar sitt fastighetsbestånd. 
Nu väntar ett extra kommunfullmäktige den 25 januari med exakt samma dagordning och där endast fysisk närvaro tillåts.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!