Kaliforniens bränder: Ännu en klimatvarning

Klimatkrisens effekter både underlättar för bränder att antändas och gör dess omfattning värre (Foto: Public domain).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

De omfattande skogsbränder som har härjat i Kalifornien de senaste veckorna, främst i norr, är ännu ett sorgligt resultat av den globala uppvärmningen och klimatkrisens effekter.

Hela 1,66 miljoner hektar (den 31 augusti) har brunnit upp, enligt brandförsvars- och skogsmyndigheten i Kalifornien, Cal Fire. Det är 625 olika skogsbränder som råder samtidigt, flera orsakade av omfattande åskoväder. Minst sju har dött och över 1 400 byggnader har förstörts.
Skogsbränderna av denna magnitud har blivit det nya normala och kan inte viftas bort, vilket till exempel Forbes försöker göra med den provocerande rubriken ”Sluta skylla bränderna på klimatförändringen” den 24 augusti. 
De menar att eftersom skogsbränder alltid har skett i olika omfattning, och att bränder kan gynna skogen, kan man inte koppla det till global uppvärmning och klimatförändringar.

Motsatt denna uppfattning visar forskning från april dock att Kalifornien och andra delar av västra USA har gått in i en period av långvarig torka, där färre våta perioder bryter av de långa torra perioderna, vilket San Fransisco Chronicle rapporterade den 20 augusti.
Varmare temperaturer innebär torrare och mer lättantändlig mark. Och enligt Cal Fires rapport om brandutsikter för 2020 skapar varmare vårar och somrar, tillsammans med mindre snö på vintern och tidigarelagd smältning av snön, mer intensiva torrsäsonger som ”ökar stressen på vegetationen och gör skogarna mer sårbara för allvarliga skogsbränder”.
Än allvarligare är att brandsäsongerna håller på att bli till brandår: de börjar tidigare och slutar senare. Cal Fire skriver att ”Medan skogsbränder är en naturlig del av Kaliforniens landskap börjar brandsäsongen i Kalifornien och västra USA allt tidigare och avslutas allt senare för varje år”. 

Skogsbrändernas storlek i Kalifornien har också ökat åttafaldigt sedan början av 1970-talet, där den årliga brandytan har ökat med 500 procent, rapporterade en studie i Earth Future 2019.
Klimatförändringarna har även medfört mer skadedjur som suger ut träden på näring, vilket dödar dem och gör dem än mer lättantändliga, enligt myndighetsrapporten Fourth National Climate Assessment, som skriver: ”Skadegörelse från barkborrar dödade 7 procent av västra USA:s skogsområde mellan år 1979 till 2012, vilket drivs på av varmare vintrar orsakade av klimatförändringar och torka”.

Den ekologiska katastrofen och de långa kedjor av naturliga processer som påverkas och rubbas av klimatförändringar och global uppvärmning blir tydligt i Kalifornien och i världen.
Trots att delstats- och lokala myndigheter bara har tillsyn över 3 procent av skogsområdet i delstaten, medan regeringen kontrollerar över hälften, skyller den klimatförnekande Trump bränderna på restriktioner i avverkning av skogen plus att mer inte görs för att ”tunna ut skogen”.
Han fortsätter med att skylla det hela på att man inte har ”städat upp” tillräckligt i skogen. Han menar att Finland klarar sig bra för att man ”krattar upp” de torra löven och grenarna, och att de i Kalifornien därför får skylla sig själva. Därför vill han också strypa stöd och resurser till delstaten för att bekämpa bränderna, ett hot han även gjorde under 2018 års våldsamma skogsbränder. 

Mot högerpolitikens klimatkatastrofala politik – både vad gäller skydd av ekosystem och naturvärden, och miljardsubventioner och stöd till storföretag att fortsätta sin utsläppspolitik – måste ett socialistiskt grönt alternativ rustas till strid för. Ett där storföretag, banker och energibolag ställs under demokratisk kontroll och styre underifrån och beslut tas i enlighet och samklang med djur, natur och människans behov – inte vinstintresset.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!