Kallt krig om 5G-nätet fortsätter

EU och USA vill gynna sina egna kapitalister och stoppa Huawei genom att peka ut Huawei som en farlig fiende (Foto: Kārlis Dambrāns / Flickr CC).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Det pågår ett nytt kallt krig i världen om marknadsandelar i den globala kapitalismens epok. Ett tydligt uttryck är det pågående handelskriget mellan USA och Kina, mellan EU och Kina, mellan EU och Ryssland och mellan USA och Ryssland.

För att vinna marknadsfördelar för de kapitalistiska storföretagen har nu EU och Sverige beslutat att stoppa kinesiska Huawei från att få vara med att bygga ut nästa generations mobilnät, 5G-nätet.
I Sverige har Huawei sedan förra året försökt att få licens att få bygga 5G, men Post och Telestyrelsen slog ifjol fast att det kinesiska företagets mobilprodukter inte skulle få användas i det svenska 5G-nätet. Huawei anses vara kopplat till den kinesiska staten, som därigenom skulle få insyn och kunna spionera på Sverige och svenska företag – en säkerhetsrisk, helt enkelt.
Huawei överklagade beslutet till Förvaltningsdomstolen. Föga förvånande avslogs Huaweis överklagan och företaget är därmed utestängt från den svenska 5G-marknaden.

Beslutet avspeglar två aspekter av den svenska staten och de internationella storföretagens samarbete i det upptrappade handelskriget. Hyckleriet om att skydda och värna svenska företag (Ericsson) och att skydda EU från kinesiskt inflytande å ena sidan. Å andra sidan hyckleriet om att skydda EU:s och Sveriges medborgare mot kinesisk övervakning och spioneri.
Naturligtvis vill EU och USA gynna sina egna kapitalister och stoppa Huawei genom att peka ut Huawei som en farlig fiende. Naturligtvis avlyssnar och övervakar både USA och EU:s länder sina egna medborgare och spionerar både på dem och Kina. Skillnaden är att man försöker måla över detta faktum med en ”demokratisk” fernissa. I Sverige är det ”i demokratins namn” helt ok att massavlyssna mailtrafik och sms, installera spionmjukvara i mobiltelefoner och lagra mobilsamtal i förebyggande syfte, bara man kan hänvisa till ”skydd av demokratin”.
Både den svenska och den kinesiska staten använder exakt samma metoder för att övervaka sina medborgare. Speciellt demokratiskt är det inte.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!