Kamp för 7000 jobb – förstatliga Saab

2011-04-27 13:09:34
Konkursen är nu snubblande nära för Saab, som under tre veckors tid har stått stilla under desperata försök att hitta en akut finansiering av löner och underleverantörer.

På spel står jobben för 3 500 anställda i Saabfabriken i Trollhättan och minst lika många till i andra företag runt Saab.
En nedläggning skulle vara förödande för bilindustrins underleverantörer i hela Västra Götaland, även om läget på Volvo i alla fall för tillfället har stabiliserats. Enligt Arbetsförmedlingen är också den regionala arbetsmarknaden betydligt kärvare än för riket i övrigt, samtidigt som även alla andra arbetsgivare håller igen när en så stor katastrof hotar.
Allra sämst är läget för ungdomar.

Att såväl regeringen som IF Metall, LO och den så kallade oppositionen fortsätter att sitta med armarna i kors i ett läge där Saab hotas av omedelbar undergång är enligt Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv en ännu större skandal än att allt hopp tillåts knytas till en rysk oligark med tvivelaktigt rykte.

De nya modeller som genom heroiska insatser av de anställda mot alla odds har ställts på ba­nan skulle kunna ge andrum för en omställning av produktionen till att låta Saab bli spjutspets i en klimatomställning av produktionen.
Under förutsättning att Saab omedelbart förstatligas.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!