Kamp mot homofobi och rasism

2008-07-23 16:50:35

foto: Johannes Lundberg
Protest mot nazistiskt och homofobiskt våld i Piteå, efter attackerna på RFSL:s lokaler.

Nazisternas aktiviter och åsikter är alltid direkt kopplade till hot och trakasserier mot och även mord på bland annat homosexuella.
Homosexuella utgör enligt nazisterna ett hot mot den traditionella kärnfamiljen och måste därför utrotas.

Under 2007 ökade antalet anmälda hatbrott med 8 procent. Av denna ökning utgjorde 20 procent hot, våld och trakasserier mot hbt-personer.
RFSL är en mycket utsatt organisation, då den sedan länge kämpar för hbt-personers likaberättigande.
RFSL Nords lokaler i Piteå har under senare år fått utstå vandalisering och mord­bränder. Under hösten 2005 krossades fönsterrutor, föreningens minibuss målad i regnbå­gens färger blev totalvandaliserad och vid två tillfällen kastades brandbomber in i lokalen.

bara några dagar efter brandbombsattacken genomförde RFSL och samlade till en manifestation med 200 deltagare.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) agerade snabbt och pekade på att det var nazister som låg bakom.  En stor kam­panj mot nazistiskt och homofobiskt våld drogs igång av RS.
Torgmöten, bokbord på skolorna och flygbladsutdelningar engagerade många ungdomar som tyckte det var förjävligt med attackerna. Både polisen och RFSL ville tona ner att det skulle röra sig om nazistattacker.
– Vi menade att metoderna känns igen och att det i samband med attackerna hade spridits nazistpropaganda i stan, förklarar Gustaf Ruthström, RS Piteå.

efter tips från RS-medlemmar och spaningsarbete från polisen kun­de nazisterna Per Lindfors och Jakob Fresh, båda med koppling till nationalsocialistisk front (nsf) gripas. Men enligt kammaråklagare Folke Ailinpieti hade de åtalades politiska tillhörighet eller åsikter inget med den rättsliga processen att göra.
RS krävde att en ny åklagare skulle tillsättas. Med tanke på att de åtalade var nazister hade det med högsta grad med de rättsliga påföljderna att göra, då nazismen handlar om just hot och våld mot och till och med mord på bland annat HBT-personer.
Under rättegången backade åklagaren och menade att motivet i det här fallet var solklart, då Lindfors tydligt beskrivit sitt förakt mot homosex­uella. Domen för de båda nazisterna blev 4,5 års fängelse för mordbrand, som dock överklagades. Detta besvarade RS och Elevkampanjen med en stor demonstration och elevstrejk där 400 elever slöt upp.
Att kampen mot nazism inte kan överlämnas till rättsväsendet visades tydligt då de båda nazisterna fick ett sänkt straff i Hovrätten. Det som slog tillbaka nazisterna även den här gången var den rörelse som var välförankrad i kommunen efter ett ­aktivt antirasistiskt arbete.

även om rfsl gör ett mycket bra arbete då det gäller kampen för hbt-personers rättigheter borde förbundet ändå politiseras och bli en aktiv del i den antinazistiska rörelsen. Många av de framsteg som gjorts har uppnåtts just genom en ­medveten politisk kamp, som 1979, då social­styrelsens lokaler ockuperades av RFSL i syfte att få bort sjukdomsklassificeringen av homosexualitet.

Johannes Lundberg

offensiv/rs kämpar för ▼

  • Sexuellt likaberättigande. Gemensam kamp mot fördomar, diskriminering, homofobisk mobbing, hatbrott och nazism.
  • Hbt-personers rätt till asyl.
  • En könsneutral äktenskapsbalk.
  • Ett hbt-perspektiv värt namnet i skolan, i läroböckerna och på lärar­utbildningen. Rusta upp skolan, mer elevvårdande personal.
  • Alla former av hbt-diskriminering ska bemötas med protester underifrån på arbetsplatser, i skolor och bostadsområden. Facket måste ta strid för hbt-rättigheter.
  • Brottsofferjourer med hbt-kompetens, hbt-utbildning för vårdpersonal, fackombud och anställda inom socialtjänst, rättsväsende och försäkringskassa. Återinför kursen om hatbrott till polisutbildningen.
  • Unga tjejers och killars rätt till sina kroppar.
  • Motstånd mot sexism i alla former; allt från sexistisk reklam till sexuella övergrepp.
  • Politiker på arbetarlön – för ett nytt socialistiskt arbetarparti.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!