Kamp mot miljöförstörande bolag! Värna om Norra Kärr!

Inom detta område vill gruvbolagen extrahera sällsynta jordartsmetaller (Foto: CC).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Jakten på sällsynta jordartsmetaller till bland annat bilbatterier och halvledare intensifieras allt mer. Nu vill privata gruvbolag påbörja brytning av bland annat litium i området Norra Kärr som ligger 15 km norr om Gränna i Jönköpings kommun, alldeles intill sjön Vättern.

Det har länge varit känt att berggrunden vid Norra Kärr innehåller många olika sällsynta metaller, speciellt så kallade jordartsmetaller (REE; rare earth elements), varav litium är särskilt intressant för tillverkning av batterier och andra halvledare.
Fram till 2001 hade gruvbolaget Boliden brytningstillstånd som man fått av staten 1949. Man påbörjade provbrytning 1949, men utnyttjade aldrig sitt brytningstillstånd eftersom man hittade metaller i Brasilien som var billigare att exploatera och därmed gav bättre profit. År 2001 gav Boliden upp sina exploateringsrättigheter.

Sedan 2009 har ett privat kanadensiskt gruvbolag, Tasman Metals Ltd de exklusiva rättigheterna till provborrning i området Norra Kärr. Fram till idag har de borrat drygt 50 borrhål. I augusti förra året presenterade det kanadensiska bolaget som nu bytt namn till Greenna Mineral AB en undersökning som visade att området kring Norra Kärr är världens fjärde största fyndighet av sällsynta jordartsmetaller. Naturligtvis vill de nu exploatera dessa. Bolaget räknar med brytning under cirka 26 år och med miljardvinster.
En eventuell exploatering av fyndigheten skulle inte bara ge enorma vinster till ett privat företag, det skulle få stora miljökonsekvenser. Skövlad natur, utsläpp av giftiga metaller, bland annat uran och risk för förorening av Vättern som är Sveriges andra största dricksvattentäkt som försörjer cirka 250,000 personer med dricksvatten.

Sedan 2009 har protesterna mot provbrytning och överklaganden av brytningstillstånd tagit fart. Aktion Rädda Vättern har under flera år protesterat mot gruvplanerna i Norra Kärr, organiserat namninsamlingar och ordnat protest- och informationsmöten.
Nu är kampen för att stoppa gruvplanerna i Norra Kärr mer aktuell än på länge. Regeringens nya näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson säger att ”han älskar gruvor”, vill se att man öppnar många nya gruvor i Sverige och är positiv till planerna på exploatering av Norra Kärr. Beslutet om brytning ligger nu på regeringens bord. Även beslutet om gruva i i Gállok ligger på regeringens bord.
Den socialdemokratiska regeringen målar upp en bild av att gruvor skulle ge en massa arbetstillfällen och hjälpa till att påskynda ” den gröna omställningen” som ska rädda svensk industri. Vad det egentligen handlar om är att ge privata bolag möjlighet att fortsätta att exploatera mineraltillgångar utan hänsyn till varken människor eller miljö.

Motståndet mot gruvan i Gállok och motståndet mot gruvan i Norra Kärr är sammankopplade. Kampen i Gállok och Norra Kärr är samma kamp mot privata gruvbolag, miljöförstöring och privata vinstintressen.
Nej till gruvor i Gállok, Norra Kärr eller på Österlen!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!