Kamp mot rasistpartierna

2006-09-20 15:28:35
Sverigedemokraterna (sd) blev fjärde största parti i Skåne och tar över 200 mandat i 80 kommuner, en fyrdubbling. Vad betyder rasistiska sd:s uppgång? Hur ska antirasister och arbetare svara?

Resultaten från valnatten ger sd 189 kommunala mandat, men det blir fler när ”övriga partier” räknas i veckan.
Rasisterna tar också mandat i tre landsting: 10 mandat i Region Skåne, tre i Blekinge och tre i Örebro län.
Sverigedemokraterna har försökt påstå att de inte längre är ett rasistiskt parti, att de gjort upp med nazistkopplingarna. Men sd:s Thord Lindblom i Landskrona – där de tog 22 procent – säger att den viktigaste frågan är att kommunen inte ska ta emot fler invandrare.
Att partiet står för rasism är mycket tydligt. Men istället för att hetsa mot ”raser” talar sd om ”kulturer” som inte passar in i Sverige. Arbetslöshet, brottslighet, nedskärningar – allt sägs bero på mångkulturen och på att människor tvingas fly till Sverige.
Faktum är att sd inte har någon egen politik i de flesta andra frågor. Resten är traditionell högerpolitik: att sälja ut billiga industritomter till företag, fler poliser, hårdare straff, lägre skatter, hyllningar av ”kvinnans traditionella roll” o s v.

Inget svar

De traditionella partierna har inget svar på sd:s propaganda. Socialdemokrater, moderater m fl är ju ansvariga för nedskärningar och arbetslöshet, och deras politiker lever på andra villkor än folk i allmänhet.
Sd:s resultat är en hård dom över särskilt socialdemokratins högerpolitik, både på riksplanet och i kommunerna. För att bryta med den utveckling som skapat en grogrund för sd krävs en helt annan kurs.
Men inget av de etablerade partierna står för den arbetarpolitik som är det enda svar som kan bekämpa rasistpartierna.
När de etablerade partierna nu säger att de ska samarbeta för att hålla sd borta kommer det därför inte att dra undan den politiska grogrunden för sd. I t ex Frankrike har sådant samarbete enbart lett till ökat stöd för Le Pens rasistiska Front National. Och efter ett tag har de traditionella högerpartierna i flera kommuner inlett samarbete med Le Pens parti.
Sd har gått snabbt framåt. I valet 1998 ökade sd från 5 till 8 mandat (9 000 röster), varav två i Haninge (se artikel om Haningevalet). Redan då vann sd röster bland mindre medvetna och konservativa på grund av sitt rykte som rasistiskt/invandrarfientligt och som ett slags missnöjesparti mot de styrande.
Även i detta val har Sd:s styrka inte varit aktiva medlemmar, utan 7-8 miljoner kronor till valpropaganda, gratis valsedlar och distribution av dessa, samt uppmärksamhet i media. Med årets resultat kommer sd:s partistöd från stat och kommun att mångdubblas.
Sd kommer antagligen att få svårt att tillsätta alla sina poster, och åtskilliga kommer att hoppa av.
Sverigedemokraterna kommer också att allt tydligt framstå som det högerparti man är. Men påhoppen från etablissemanget kommer samtidigt att stärka en del av deras väljare.
Där sd gått framåt kommer också de öppna nazistiska våldsgrupperna att satsa, i hopp om att nå en del av sd:s väljare. Både i Blekinge och i Skåne sker detta redan.

Antirasistiska kampanjer

Det betyder ökade hot mot invandrare, socialister, homosexuella, kvinnokämpar m fl. I växande grad är det också ett hot mot fackligt aktiva.
Det som nu behövs är aktiva gräsrotskampanjer, som både avslöjar sd:s rasism och dess högerpolitik – och som ger ett alternativ.
Antirasism handlar också om att kämpa för jobb, bostäder och välfärd för alla, och visa hur det kan uppnås. Rättvisepartiet Socialisternas kampanjer och framgångar i Haninge är ett tydligt exempel på detta.
Sd:s framgångar understryker behovet av ett kämpande arbetarparti i hela landet.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!