Kampanjmöte för att rädda apoteket i Jordbro

”Inte lönsamt” att invånare i en arbetarförort som Jordbro ska ha apotek (Foto: Mattias Bernhardsson).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

I början av december stänger Apoteket Hjärtat i Jordbro, den mest socialt utsatta kommundelen i Haninge. Det innebär att Jordbro helt kommer att sakna ett apotek, fastän Jordbro är en kommundel med över 12 000 invånare. Trots det hävdar Apoteket Hjärtat att det ”inte finns en tillräckligt stor efterfrågan på ett apotek i Jordbro” (!).

Sedan den förödande avregleringen av apoteken 2009 fram tills 2019 har 118 apotek stängts, tillgängligheten minskat och priserna på receptfria läkemedel ökat. Det är vinsterna som styr istället för vård-och läkemedelsbehoven.
Apoteken stängs i socialt utsatta arbetarområden där vård- och läkemedelsbehoven är som störst (otrygga anställningar, slavliknande arbetsvillkor, arbetsskador etc), medan apoteken förtätas i förmögna områden där behoven är mindre.
Apoteket Hjärtat, som ingår i ICA-gruppen, hänvisar till att apoteken måste vara ”lönsamma”. Samtidigt gjorde bolaget en rekordvinst förra året och systerbolaget ICA Sverige redovisar rekordvinster i år genom prishöjningarna i sina mataffärer. ICA tar alltså överpriser på mat med ena handen och drar undan apotek med andra handen.

– Vårt första krav är att apoteket i Jordbro måste vara kvar. Men vad som behövs är ett återförstatligande av hela apotekssystemet. Det är en grundförutsättning för att garantera nära apotek i hela landet utan vinstintressen, överkomliga priser, bra arbetsvillkor och en bra lagerhållning, förklarar Katja Raetz, sjuksköterska och aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna.
Sveriges Farmaceuter (facket för apotekare och receptarier) gjorde en utredning kring arbetsmiljön 2017 där det framkom att 73 procent av de tillfrågade farmaceuterna upplevde arbetsbelastningen som något hög eller mycket hög samt att hela 68 procent rapporterade att de upplevde stress i ganska eller mycket hög grad.

– Vi samlar till ett kampanjmöte öppet för alla jordbrobor och föreningar på onsdag [9 november] för att diskutera vad som kan göras för att rädda apoteket, säger Mattias Bernhardsson, kampanjorganisatör för Rättvisepartiet Socialisterna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!