Kampen mot 12-timmarspassen i Haninge: ”Lyssna på oss!”

Politikerna skyndade sig förbi och vägrade bemöta personalen. Men protesterna fortsätter (Foto: Mattias Bernhardsson).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Vid måndagens kommunfullmäktige i Haninge samlades undersköterskor och vårdbiträden från Haninges vård- och omsorgsboenden för att protestera mot införandet av obligatoriska 12-timmarspass på helg.
– Politiker! Är ni beredda att byta med oss? frågade vårdbiträdet Henrik Björk.
– Martin Strömvall [Äldrenämndens ordförande], kom ned och prata med oss, manade undersköterskan Lena Lindberg-Qvickström.

– Dessa slavliknande scheman borde vara förpassade till historiens skräphög. Kom ut och förklara varför 12-timmarspass återinförs flera decennier senare, samtidigt som ni [de styrande S, KD, C och L] budgeterat att göra ett överskott på hela 2,5 procent av kommunens skatter och generella statsbidrag, krävde Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg.
Protesterna fortsätter vid Äldrenämndens möte onsdag 18 september kl 16 utanför kommunhuset.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!