Kampen mot hälsoscheman sprids

De så kallade ”hälsoscheman” på Kronans vård- och omsorgsboende i Luleå har lett till kaos med många sjuka, men även motstånd och protester (Foto: Jonas Brännberg).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Personalen på Kronans nya vård- och omsorgsboende i Luleå är en av alla personalgrupper som har drabbats av en variant av så kallade ”Hälsoscheman”. Resultatet är kaos med många sjuka, men också med motstånd och protester.

Marit Jacobsen, som jobbar natt på Kronan, berättar för Offensiv:
– När vi började på det nya vård- och omsorgboendet fick vi höra att våra nattpass skulle minskas från 10 till 9 timmar. Vi protesterade, men ingen lyssnade på oss – de går bara på budget. Vi öppnade den 3 mars och jag har aldrig varit med om så mycket vikarier, för folk orkar inte.
– Dessutom ska vi jobba ända till kl 08.00 på helgen – då är man fruktansvärt trött. För dagpersonalen innebär det också längre dagar, ända till 22 på kvällen, och sen ska de vara tillbaka kl 06.30. Det här har lett till att många är sjukskrivna, de orkar inte. 
– När jag ska börja på natten har jag mött kvällspersonal som sitter och gråter för att de är så trötta, en tjej svimmade efter jobbet. Den här ohållbara arbetssituationen leder förstås också till oro bland de boende.

Dessutom ingår resursturer i det nya schemat, där personalen flyttas runt mellan 14 olika avdelningar.
– De blir kastade runt som bollar, det blir ett stressmoment, som förstås också gör de boende oroliga.
– Vi måste göra något. Nu har jag blivit vald till skyddsombud, jag har aldrig varit fackligt engagerad förut, men nu måste vi göra något, säger Marit Jacobsen.


Hälsoscheman utan stöd i forskning

Från arbetsgivarnas sida hävdas att ”hälsoscheman” införs av omsorg om personalen. Tvärtom visar forskningen att förändringarna försämrar hälsan. Istället handlar ”hälsoscheman” om något helt annat – arbetsgivarna vill ytterligare minska kostnaderna och bemanningen bland annat genom att de anställda jobbar fler korta pass, precis bara när de behövs som mest.

”Det är inte bra att jobba för långa nattpass”
Svar:
Det finns ingen entydigt forskning som säger det är sämre för hälsan att jobba 10 eller 12 timmar istället för 8. Istället leder kortare pass till färre lediga dagar – vilket påverkar återhämtningen negativt.
– Många arbetsdagar i följd, även om passen är korta, innebär en stressbelastning. Vi behöver kunna släppa jobbet helt för att återhämta oss, säger Göran Kecklund, professor på Stressforskningsinstitutet till Kommunalarbetaren den 2 april 2019.

”Det är inte bra att bara arbeta natt, därför lägger vi även in andra pass”
Svar:
I flera studier har resultaten visat att roterande sköterskor rapporterar mer stress, mer hälsoproblem, mindre sömn och högre olycksrisk än kollegor med permanent nattarbete. 
Till saken hör att många som arbetar permanent natt har valt denna arbetstid för att den passar bra med livssituationen.

”Det är bättre att inte arbeta för många nätter i rad, därför lägger vi in fler korta ledigheter”
Svar:
Det är visserligen sant att forskningen visar att många nätter i rad är negativt för hälsan och ökar risken för misstag i arbetet. Även skiftarbetare mår bättre av kortare skiftrotation. 
Däremot visar studier att ledigheten måste vara minst 2-3 dagar för att återhämtningen ska bli tillräcklig. För att ge en bra arbetssituation för nattpersonal med inte för många pass i rad och tillräcklig återhämtning behöver alltså passen vara tillräckligt långa och heltidsnormen kortas. 

Källa: Arbetstider, hälsa och säkerhet – en uppdatering av aktuell forskning, Stressforskningsinstitutet, Stockholms Universitet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!