Kampen mot ombildningar: ”Väldigt kul att knacka dörr”

av Elin Gauffin, en artikel ur veckotidningen Offensiv

Cicci Herrström (som talar på bilden) berättar att de får väldigt positiva reaktioner på deras kampanjarbete mot ombildningar (Foto: Natalia Medina).

Sommaren tar fart, men motståndet mot ombildningar pausar inte. Det går inte. För nu kommer fler och fler rapporter om att bostadsrättsföreningar startar upp, konsulter med falska lockpriser och intresseanmälningar som uppnått 50 procent. En av de mest aktiva nätverken är Rågsved mot ombildning. Offensiv får en pratstund med Cicci Herrström.

Vad är den vanligaste reaktionen ni får när ni är ute?
– Vi får väldigt ofta positiva reaktioner på det vi gör och att folk är negativa till ombildning. Vi har haft mycket aktiviteter vid tunnelbanan och mycket fika mot ombildning. 
– Nu har vi börjat knacka dörr också – det är få av de som öppnar som är för ombildning. Folk är glada för att vi engagerar oss, men säger att de inte orkar själva. Då säger jag att det var och en kan göra är att prata med sina grannar. Många säger att de redan gör det. Folk ber oss komma och knacka dörr i deras hus, vi gör gärna det – om de går med! Tvärtom vad många tror så är det ju väldigt kul att knacka dörr. 

Vad är det vanligaste argumentet för ombildning som ni stöter på?
– Folk tror att de ska tjäna pengar. De har hört att husen säljs till 50-60 procent av marknadsvärdet. Detta är ju fel. Stadshuset har sagt att de ska sälja till marknadsvärdet. Många är uppvuxna i länder där det är vanligt att man äger sin lägenhet, så de känner att detta är tryggt. 
– De får information av oss om osäkerheten med en bostadsrättsförening; vad som händer om föreningen går i konkurs eller om en bostadsrättsinnehavare konkar. 

Vad är det vanligaste argumentet mot ombildning/för hyresrätt?
– Att hyresrätt och allmännyttan är bra för samhället. Många äldre ser detta. Andra är rädda att de inte får lån. De undrar också var deras barn ska ta vägen om det inte finns några hyresrätter kvar. Att husen är dåligt renoverade och att man inte vill köpa, för då får man själv stå för den kostnaden. 
– Det är inte lika vanligt att de säger att det är bekvämare att bo i hyresrätt, men det argumentet finns ju också. 

Ni verkar har en fantastisk organisering i Rågsved, håller du med?
– Vi är hyfsat många, men jag hade gärna sett att vi var fler som såg att det här måste vi ta tag i och göra själva. Men vi har fått mycket gjort. Vi har haft träffar, som möten, utanför portar och på gårdarna. Då kommer många lokalt från de berörda områdena. 
– Ikväll [den 25 juni] blir det ett större informationsmöte för Snösätra. Och så måste vi ta itu med Gillerbacken; det ryktas om att en bostadsrättsförening skulle ha fått ihop 50 procent i ett av husen där.

Cicci är den sortens aktivisttyp som tänker på allt. Inför sommaren har hon lånat ut en nyckel så att folk i nöd ska kunna komma hem och hämta flygblad mot ombildning som hon förvarar hemma. Rågsved mot ombildning har också producerat flygblad på många olika språk, som bland annat ligger uppe på Nätverket Rädda Hyresrätternas hemsida. 
Rädda Hyresrätterna, som bland annat ordnar demonstrationer och fungerar lite som en samordning för lokala nej till ombildningsgrupper, beslöt på det senaste nätverksmötet att ta itu med det uppenbart skeva i att nej-grupperna inte får tillgång till blippbrickor för att komma in i portarna, medan bostadsföretagen, konsulterna och bostadsrättsföreningarna har fri tillgång till brevlådorna för sin ombildningspropaganda. 
Nätverket kommer också dra igång en mejlkampanj mot utförsäljning till privatvärdar och mycket mer. Nästa nätverksmöte blir den 21 augusti. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!