Kampen och krisen sänker Trump


Trumps opinionssiffror har dalat sedan april, som svar på det har han öppnat för en senareläggning av höstens presidentval. 

Den fortsatta kampen har tvingat regeringen att tillkännage att de federala trupperna i Portland och Seattle ska börja dras tillbaka. 

Portland har utgjort ett testområde för Trumps användande av federala poliser för att stoppa och skrämma de som protetsterar. Men också för att skapa en bild av ett laglöst land bortom kontroll som inte kommer att överleva utan en stark ledare. 

Trumps popularitet har kraschat under den sammanlagda tyngden av kampen, hans misskötsel av pandemin och ekonomin. Han skickade i ett skamlöst försök att positionera sig själv som den ultimata ”lag och ordning”-presidenten kamouflageklädda federala poliser till Portland i juli. 

Portlands poliskår hade långt innan de federala poliserna dök upp redan använt sig av omåttligt våld inklusive användandet av stora mängder tårgas, vilket är olagligt i krigstid men som natt efter natt användes mot obeväpnade protesterande folkmassor. Detta var i linje med Portlands polismyndigheters historia av att attackera protester mot rasism medan man vid andra tidpunkter aggressivt skyddade beväpnade vit makt-anhängare samt tolererade öppna rasister i sina egna led. 

Det videoinspelade polismordet på George Floyd satte igång den största och långvarigaste rörelsen i USA:s historia och ledde till ett större genombrott ifråga om mass­opposition mot rasism, vilket tvingade den härskande klassen att göra eftergifter, inklusive åtal mot hans mördare, men också begränsade åtaganden i frågan om att omfördela resurser från uppsvällda polisbudgetar. 

I Seattle, där trycket från kamprörelsen har förstärkts politiskt genom närvaron i stadsfullmäktige av socialisten Kshama Sawant, har stadsfullmäktige vidtagit åtgärder för att skära ner polisbudgeten och har också vidtagit åtgärder för att beskatta Amazon och andra miljardärsföretag i syfte att bekosta byggandet av bostäder med rimliga hyror och social service. Kshama Sawants stab i stadsfullmäktige tog också initiativet och ledningen till landets första förbud för polisen att använda upprorsbekämpningsvapen. Rasistiska symboler och statyer har tagits ner i hela landet på grund av denna massrörelse. 

Trumps användande av federala trupper var ett försök att vända allt detta. 

Vad som oförsvarligt nog saknas i denna växande massrörelse till försvar för demokratiska rättigheter är en ledning från fackföreningarna. Arbetarnas organisationer har makten att kunna stänga ner nyckelsektorer av ekonomin. Dess organiserade närvaro i samband med protester skulle också fungera som en broms på de federala och lokala polisstyrkorna.

Endast massaktioner med arbetarklassen i spetsen kan få slut på de konfrontativa polisinsatserna.

De fackliga ledarna klagar oupphörligt på bristen på ”facklig anslutning” i USA, som är nere på bara lite drygt 10 procent – och mindre än så, om det stora antalet papperslösa arbetare och andra inom gigekonomin och informella sektorer räknas in. Men de officiellt erkända fackföreningarna representerar fortfarande mer än 14 miljoner arbetare. 

Tiotusentals arbetare letar desperat efter en väg framåt i kampen mot kapitalismen och en rasistisk poliskår. Arbetarklassen är den enda kraften i samhället som kan leverera i frågan om en väg framåt i den kampen. 

Som Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer i USA) i Minneapolis påpekade i slutet av maj, bara några dagar efter att demonstrationerna började:

”För att uppnå #JusticeForGeorgeFloyd [#RättvisaförGeorgeFloyd] behöver vi massiva, samordnade protester och aktionsdagar som är beredda att stå emot försök av militären att undertrycka demonstrationerna. Särkilt fackföreningsrörelsen, borde fullt ut mobilisera sina medlemmar till dessa aktioner … Fackföreningar borde också genomföra omedelbara förberedelser för en endags generalstrejk, något som skulle åtnjuta utbredd sympati inom det bredare samhället och även bland småföretagare som redan uttrycker solidaritet med rörelsen.”

Fackliga sammanslutningar och andra lokala rörelser bör nu bygga vidare på tillbakadragandet av trupper från Portland och Seattle och snarast möjligt ta upp diskussionen om att utlysa lokala generalstrejker för att försvara demokratiska rättigheter mot Trump, polis och militär. ■

Steve Edwards

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!