Kampen om hyresrätten fortsätter

Stockholm den 18 september: Demonstrera med gräsrotskampanjen Nej till marknadshyra. Foto: Natilia Medina

Efter en lång gräsrotskamp lyckades vi sätta tillräcklig press på Vänsterpartiet vilket ledde till en misstroendeförklaring och förslaget om marknadshyror vid nyproduktion åkte i papperskorgen, men kampen om hyresrätterna är inte över: Förslaget om lägeshyror i hela beståndet och högerns planer på en ren marknadshyra hotar hyresgäster runt i hela landet.

På det upptaktsmöte som Kampanjen Nej till marknadshyra anordnade den 23 augusti inför höstens aktviteter deltog över 100 personer och vi fick höra om de kommande hoten mot hyresrätterna. Mahasti Hashemieh berättade om lägesfaktorn som ska påverka det befintliga beståndet genom att ”spegla marknadsvärdet av en lägenhet” vilket grundar sig på hur allmänheten värderar lägesfaktorn i hyressättningen. Majoriteten av de tillfrågade tjänar över 30 000 kronor i månaden och äger sitt boende. 

I betänkandet från Hyreskommissionen omnämns hyrestagarna som ”konsumenter” och hemmen som en handelsvara som ska finnas på en ”marknad”. 

Eva Fee gick igenom högerpartiernas bostadspolitik som anser att allmännyttan har spelat ut sin roll och vill genom billiga lån för bostadsköp och skattereduktion för andrahandsuthyrning skapa så många små privata hyresvärdar som möjligt. 

Strandskydd och naturreservat ska inte stå i vägen för bostadsbyggandet och samtidigt ska rätten att överklaga minska. 

Hyresrätten ska bli ett kortsiktigt boende för unga och äldre och då gör det inget att kostnaden är hög, problem där ska lösas genom bostadsbidrag. 

Arne Johansson gick igenom den nya plattformen för kampanjen som i stora drag handlar om att vi behöver en bostadspolitik som behandlar bostäderna som en social rättighet och inte en handelsvara. 

Bostadsbristen behöver byggas bort och det gamla bostadsbeståndet renoveras med en statlig bostadspolitik som i samarbete med kommunerna och inte minst de boende själva kan garantera alla rätten till en god och klimatsmart bostad till en hyra som är möjlig att betala. Plattformen antogs utan motstånd.

 Elin Gauffin gick igenom kampanjplanen där vi likt tidigare organiserar oss på riksnivå för att sen mynna ut i en stor demonstration i Stockholm den 18 september. Vi skrev historia genom vår förra organisering när vi fällde regeringen och nu går vi vidare. 

Olivia Linander från Skiftet berättade om deras banderollverkstad där man kommer att skapa en 100 meter lång banderoll inför demon i Stockholm. 

Liv Shange Moyo avslutade mötet med att berätta om den internationella kampen för hyresrätten och om hur man i Berlin nu kommer folkomrösta om att socialisera tusentals lägenheter. ■

Max Malm


Vad kan du göra? 

Om du var aktiv i rörelsen i våras: kontakta ditt lokala nätverk och se till att de också deltar.

  • Skriv in den 18 september i kalendern.
  • Prata lokalt om ifall ni ska ha en protest den 11 september, eller någon av dagarna fram till 18 september.
  • Gå med i kampen: mejla namn, bostadsort och stadsdel till nejtillmarknadshyra@gmail.com

Kampanjplaner och viktiga datum i höst: 

8 september: Mobiliseringskväll. kl 18:30 – 21:00. Sms-mobilisering över hela landet.

11-12 september: Banderollverkstad med Skiftet. Vi skapar en 100 meter lång banderoll.

11 september: Massdemonstration för hela Tyskland i Berlin med kravet på socialisering av de stora bostadsbolagen.

11-17 september: Demonstrationer i städer och stadsdelar runt om i landet.

18 september: Stor gemensam demonstration i Stockholm Samling Sergels torg kl 14.00

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!