”Kampen riktar sig mot de höga priserna”

Mehrnosh Shafiee från Shora var en av talarna (Foto: Elin Gauffin).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Den 21 maj samlades olika iranska grupper, däribland Shora och solidaritetskommittén för iransk-svenska arbetare, på Mynttorget i Stockholm för att visa sitt stöd till den växande arbetarkampen i Iran och protestera mot arresteringarna.

Behzad Barkhodaee berättar att arbetarna har varit i kamp sedan den första maj.
– De senaste veckorna är det bussförarna, sockerarbetarna, pensionärer och kvinnor som har varit ute i kamp. Lärarna också, de har en längre riksomfattande rörelse. I 50 städer gick arbetarna ut på första maj, men då svarade regimen brutalt. I Teheran var det som en statskupp.
– Bussförarna strejkar för högre löner, de kräver 57 procent. De har vunnit en 40-procentig höjning. Ett tiotal har arresterats. Militären försökte sätta in strejkbrytare, men de visste inte hur de skulle köra bussarna. Då ville de tvinga tunnelbanearbetarna att strejkbryta, men de vägrade.
– Kampen riktar sig mot de höga priserna. Brödpriset har gått upp med 40-50 procent. Man kräver också frihet och slut på privatiseringarna. Man ser hur det är mer än ”bara” mullor – den härskande klassen är ren kapitalism.

Mehrnosh Shafiee från Shora höll igång talkörerna.
– Speciellt i provinsen Khuzestan har ett uppror exploderat mot regimens förtryck och den utbredda fattigdomen. Regimen var förberedd att slå ner alla protester och reagerade med ett brutalt våld. Regimen förklarade flera områden som en krigszon. De stängde ned internet och begränsade tillgängligheten till telefonkontakter. Hittills har fem dödats och många har arresterats.

Det är en resning mot orättvisor, mot den teokratiska makten och mot hela systemet som har pågått i minst fyra år. Folk känner att de inte har något att förlora.
Det växande antalet arbetslösa reagerar mot inflationen, effekterna av den nyliberala politiken och USA:s sanktioner samt de oerhörda höga kostnaderna för militära och religiösa institutioner, vilket har bidragit till att ekonomin har hamnat i djup kris.
Samtidigt lever en mindre grupp med anknytning till makthavarna otroligt superlyxiga liv.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!