”Kampviljan är god”

2007-05-02 14:58:49
Att Elektrikerförbundets strejk börjar vid LKAB i Kiruna ses av de uttagna närmast som ett hedersuppdrag.

– När det blåser så har vi av tradition brukat tas ut häruppe, säger Elektrikerförbundets ombudsman Karl-Erik Guldhag i Luleå, som haft två förberedande möten med de berörda medlemmarna i Kiruna.
Organisationsgraden är 98 procent, och de enstaka som inte vill vara med för att de är religiösa eller moderater vet man exakt vilka det är.
Uppslutningen har också varit hundraprocentig på mötena.
– Inte en enda uteblev av de 24 berörda på ett möte.
Av samma skäl är frågan om ackordskontrollen inte så stor lokalt i Norr- och Västerbotten.
– Kampviljan är god. Arbetsmiljön och boendeformerna är de viktigaste frågorna här uppe. Det finns medlemmar som när de är ute på jobb tvingas bo i Friggebodar och turiststugor med två eller tre i samma rum utan toalett och varmt vatten.
Att EIAB påbörjat en bra dialog med facket om boendet ser K-E Guldhag som en bidragande orsak till att Elektrikerförbundet undantagit EIAB från elektrikerstrejken vid LKAB.
– Men på fredag klockan 16 dras även deras elektriker med i konflikten genom arbetsgivarnas lockout, säger Guldhag, som inte vill spekulera om EIO:s skäl till detta.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!