”Kampviljan är jättestor”

2008-05-21 17:27:07
Den 20 maj gick Vårdförbundets tredje varsel i kraft. På Dalens sjukhus (Stockholm) gick 20 sjuksköterskor på en geriatrisk ortopedavdelning och en allmän geriatrisk avdelning i strejk, ropandes talkörer utanför sjukhuset.

– Det här blir spännande, sade Agneta, en av de strejkande i Dalen.
– Vi hoppas att vi får det vi krävt. Vi tycker inte att den lokala lönebild­ningen har fungerat. Specialutbildning borde löna sig. Kongressombu­den måste lyssna på oss, de finns här mitt bland oss.
Det är Vårdförbundets kongressombud som beslutar om ett eventuellt nytt medlarbud ska antas eller inte. Förra gången röstade kongress­ombuden nej till ett dåligt bud som förbundsledningen var beredd att anta. Utanför Dalens sjukhus finns kongressombudet Susanne Björkman, i färd med att dela ut information till patienter.
– Kampviljan här är jättestor. Nu är strategin att utvidga strejken med det stora varsel som är lagt till den 29 maj, berättar Susanne Björkman.

Har ni tänkt på att mer använda er av det fantastiska stöd som ­strejken har fått? Till exempel en stor stöddemonstration som de danska sjuksköterskorna gjorde?
– De diskuterar vi nu att göra. På något sätt måste vi få medborgarna att trycka på politikerna direkt. Genom en demonstration eller på något annat sätt, beslut ska tas i veckan.

Vad säger du om de medlarsamtal som pågår, som beskrivs som så ”konstruktiva”?
– Nu vill de att vi tyst ska gilla läget, men det kommer inte medlemmarna att göra.

Tror du att det kan bli så igen att kongressen säger nej till ett medlar­bud som Vårdförbundets chefsförhandlare förespråkar?
– Det kan bli så. Om det är för dåligt. Det kan ju också vara så att något som vi i Stockholm anser vara för dåligt godtar man i andra delar av landet.

Kan du själv tänka dig att rösta ja till ett bud som är en bra bit under 1 700 kronor?
– Nej, det kan jag inte tänka mig. Det viktigaste är att vi får en bra löneutveckling. Jag tycker inte ens att 22 000 kronor är anständigt att ­börja på, det borde vara 24 000 och sedan stiga. Jag tror att strejken kommer fortsätta.
Ytterligare en strejkande kommer ut och hälsar glatt. Det är Helena Ingman, specialistsjuksköterska på geriatriken (bilden).
– Ingångslönen är den viktigaste frågan, säger Helena.
Själv har hon 22 800 kronor i månadslön efter 5,5 år. Hon är uttagen i strejk tillsvidare och ska gå strejkvakt även om hon inte tror att det finns några strejkbrytare på Dalens sjukhus.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!