Kanske har Järva nu fått sin egen almstrid?

Det kokar på Järvafältet – allt stöd till kampen! (Foto: Arne Johansson)

av Arne Johansson // Artikel i Offensiv

Trots pandemin och att det var mitt på dagen samlades på fredagen den 15 januari kl 13.00 ett 50-tal upprörda Järvavänner med endast en dags varsel till en lika spontan som kraftfull protest med hemmagjorda plakat och slamrande kastruller mot den inledda förstörelsen av Järva discgolfpark. Kanske är det trots pandemin början på en ny almstrid här på Järvafältet? 

”Det här är bara början”, var den allmänna meningen bland de demonstranter som ändå var noga med att hålla visst avstånd från varandra av hänsyn till coronan.
Att NCC nu har placerat ut byggbodar och stolpar som inledning till att upprätta stängsel har fått känslorna att storma på Facebooksidor som Låt parken leva och Rör inte Järva. Utan att ens ha fått startbesked eller mark- och bygglov, kan tilläggas. 

När så Tenstabon Nina Kvarnborg Masreliez dagen innan undrade om några ville göra henne sällskap på den p-plats vid den vackra parken där NCC har ställt upp byggbodar blev gensvaret omedelbart.
– Jag hade tröttnat på att bara skriva protestbrev till politiker som endast lämnar automatsvar. 
Nina spelar själv inte discgolf och understryker att det i proteströrelsen finns många som liksom hon i åratal bara har promenerat, cyklat eller åkt pulka i backarna här med små barn. 
Hon har också en tid jobbat i shoppen och berörts av det enorma arbete som Mats Löf lagt ned i många år för att bygga upp och sköta den prisbelönta discgolfparken, som under pandemiåret 2020 hade 30 000 besök av discgolfspelare.

Att Stockholms politiker inte drar sig för att rasera den vackra park runt Granholmstoppen som 2018 fick pris som Årets Park i Sverige och därefter även har klassats som världens bästa discgolfpark är sanslöst utmanande.
– Jag ser vilket jobb som Mats har lagt ner och älskar den här sagolikt vackra miljön. Vi behöver den här pärlan som är Järvas stolthet och jag är otroligt glad att så många slöt upp, säger Nina.
Varken byggare eller media syntes till under dagen. Frågan måste ställas om ansvariga politiker har förstått att detta blir ett extremt impopulärt bygge som kommer möta kraftigt motstånd hela vägen?

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!