”Kasta ut marknaden från bostadspolitiken”

Annica Nilsson, Alexander Wilson van Deurs och Ida Ali Lindqvist (Foton: Privat, Sofia Runarsdotter / Pressbild).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Offensiv har pratat med Annica Nilsson, Ida Ali Lind­qvist och Alexander Wilson van Deurs, som är tre av talarna på manifestationen den 9 april på Sergels torg i Stockholm.

Annica Nilsson, aktiv mot ombildningar och utförsäljningar i Järfälla:
– Jag har insett att det är inte vi, vanligt folk, som bestämmer utan det är marknaden som styr. Det styr inte bara det privata, utan också vår kära allmännytta. Och det måste få ett stopp! Marknaden ska hållas borta från allmännyttan, annars riskerar vi att snart inte ha någon allmännytta kvar. Det är jätteviktigt!
– Det enda som kan rädda allmännyttan, vårt gemensamma, är att kasta ut marknaden från bostadspolitiken, och skrota lagen som är full av hål. Jag är inte ensam om att vara orolig för den bostadspolitiska utvecklingen, särskilt om de blåa vinner valet i september. Därför måste vi ut på gatorna och demonstrera och fortsätta kampanja för allas rätt till en bostad, utan marknadens påverkan.

Ida Ali Lindqvist, författare, samhällsdebattör och aktiv i föreningen Utan Skyddsnät:
– Jag har varit utomparlamentarisk aktivist och jobbat med människor i hemlöshet i 20 år. Vad är det för samhälle vi har egentligen, som normaliserat att 80-åriga kvinnor kan bli bostadslösa? Bostad är en mänsklig rättighet, men Sveriges politiker leker med den rätten. Det är ett demokratiskt misslyckande att massor av människor inte har någon bostad här i Sverige, som tydligen ska vara ”världens mest jämställda land”. Man villkorar människors värde, vem är värd en bostad och inte?
– De som har privatiserat och sålt ut allmännyttan har öppnat upp ett smörgåsbord för kapitalisterna. Det är vidrigt och ovärdigt. Ingen ska behöva utsättas för detta systematiska våld som politikerna när som helst skulle kunna stoppa.

Alexander Wilson van Deurs, förbundsordförande i Jagvillhabostad.nu:
– Jag engagerade mig inom bostadspolitiken för att jag ville kämpa emot den enorma orättvisa som råder på bostadsmarknaden och lyfta upp dess konsekvenser. Det är en orättvisa som det sällan talas om, utan som snarare uppfattas som en naturlag. ”Unga kan inte flytta hemifrån? Javisst är det tråkigt, men så har det alltid varit.”
– Bostadsbristen och alla dess förkrossande konsekvenser är som ett blött täcke över hela det svenska välfärdssamhället. En hutlös marknadisering har trätt in där det är kapitalvinsterna som styr byggtakten – inte människors behov.
– Det finns trots allt bara en lösning som fungerar, och det är en social bostadspolitik som sätter människors behov framför vinstintresse. En bostadspolitik där staten har ansvaret över utvecklingen och garanterar att det byggs bostäder som folk har råd med. Det är en bostadspolitisk värd att kämpa för!

Demonstrera här den 9 april

LULEÅ
Soppkök utanför Smedjan: kl 13.00

UPPSALA
Västertorg, Eriksberg: kl 13.00-14.00

STOCKHOLM
Gemensam manifestation på Sergels torg
kl 14.30-15.30

Dessförinnan lokala protester:
Husby torg: 11.30-12.30 – manifestation
Rinkeby torg: 11.30-12.30 – manifestation
Brandbergen C: 12.00 – torgmöte
Odenplan: kl 12.30 – flygbladsutdelning
Järfälla-Kallhälls C: kl 12.00 – torgmöte
Hökarängen: kl 13.00 – torgmöte med musik
Sollentuna: 5-6 april
Liljeholmen: 8 april – kl 16.00-17.00

GÖTEBORG
Gemensam manifestation på
Gustav Adolfs torg kl 15.00-16.30

ALINGSÅS
Korsning Kungsgatan/Färgaregatan:
kl 12.00-13.00 – Protestmöte

JÖNKÖPING
8 april, Råslätts torg: kl 16.00 – Torgmöte

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!