Katalonien: Drakoniska straff mot självständighetsledare

Polisen har brutalt attackerat de som protesterar mot fängslandet av oskyldiga, precis som de gjorde under massrörelsen 2017 och 2018 (Foto: Ramon Oromí, Flickr CC).

av Socialismo Revolucionario, CWI Spanska staten // Artikel i Offensiv

Spanska staten har dömt ledarna för den katalanska självständighetsrörelsen till långa fängelsestraff för ”uppvigling”, för ”brottet” att ha organiserat en demokratisk folkomröstning om katalansk självständighet. Sju självständighetsledare och -politiker dömdes till fängelsestraff på mellan 10 och 12 år vardera, ytterligare två till 9 år och tre andra till 1 år och 8 månader var.

Detta kommer mitt under en valkampanj i spanska staten och är en extremt allvarlig händelse, nästan oemotsvarad i den nutida västeuropeiska historien. Pablo Casados, ledaren för det konservativa partiet Partido Popular, manar redan till ett de facto-förbud mot katalanska prosjälvständighetspartier och andra antidemokratiska, nationalistiska åtgärder.
Det enda möjliga svaret från den katalanska ungdomen och arbetarklassen är att organisera en generalstrejk till demokratins försvar för det katalanska folkets rätt att självt besluta om sin egen framtid.

Attacken mot demokratiska rättigheter i Katalonien är en attack mot hela arbetarklassen i spanska staten. Ett tydligt svar måste ges: generalstrejk nu i Katalonien och uppmaning till alla arbetarklassens organisationer i spanska staten för solidaritet – i handling, inte bara i ord.
Ledaren för Mossos d’Esquadra, Kataloniens poliskår, har sagt att ”polisen är i hög beredskap”. Studenterna lämnade klassrummen när detta blev känt och blockerade några av huvudlederna. Polisen kollar biljetter vid flygplatsentréerna då de fruktar en rörelse liknande den i Hongkong. 
Det bröt också ut massiva protester på Barcelonas flygplats, som ockuperades i flera timmar, en aktion hämtad ur den imponerande demokratikampen i Hongkong.
En tredagars studentstrejk har utlysts till på onsdag (dagen efter Offensivs presstryck), och en generalstrejk i hela Katalonien planeras äga rum på fredag den 18 oktober.
En ny fas i självständighetsrörelsen har nåtts och det finns ingen återvändo.

Nu måste hela vänstern, arbetarrörelsen och sociala rörelser enas och stå emot den antidemokratiska regimen. Detta är inget bra tillfälle att prata om ”respekt för lagen”, utan snarare för en arbetares och folkets revolt mot det kapitalistiska och francoistiska systemet. Tyvärr är vänsterpartiet Podemos ledare Pablo Iglesias hållning abstrakt och utopisk, och representerar ännu ett allvarligt och historiskt misstag:
”Alla måste respektera lagen och acceptera domen”, men från och med nu ”är det dags att kavla upp ärmarna och arbeta för att återbygga broarna mellan ett delat katalanskt samhälle och mellan delar av det katalanska samhället och spanska samhället”. Han vill leta efter ”vägen mot försoning”. Men hur kan det finnas ”försoning” med högerpartier som fängslar folk för sina idéer? Spanska staten försöker kriminalisera det katalanska folket och alla som ger uttryck för rätten till självbestämmande och självständighet. 
Detta kan inte tillåtas: Vänstern och fackföreningsrörelsen måste svara dessa attacker. Det kan inte finnas någon respekt för ett rättssystem som förtrycker folket. 

Vänstern måste inse vad som står på spel i Katalonien. Antidemokratiska och francoistiska åtgärder vidtas redan mot ungdomarna i Altsasu och kommer att användas mot hela arbetarklassen i framtida strider om inte ett tydligt svar ges nu.
Det är den francoistiska staten som ska ställas inför rätta. Frige de politiska fångarna, respektera rätten till självbestämmande – förbered för kampen på gatorna!

Socialismo Revolucionario säger:
• Stöd studenternas 72-timmarsstrejk.
• För en katalansk generalstrejk.
• Solidaritetsaktioner i hela spanska staten och internationellt.
• Frige de katalanska politiska fångarna.
• Försvara de demokratiska fri- och rättigheterna.
• För rätten till nationellt självbestämmande.
• För en katalansk socialistisk republik.
• För en fri och frivillig konfederation av spanska statens och iberiska halvöns folk som en del av en socialistisk konfederation i Europa.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!