Kent Ekeroth är tillbaka: I SD förenas rasism med järnrör

Kent Ekeroth är en våldsam sexist och rasist som hatar jämlikhet. I SD hyllas han som ”en frälsare” (Foto: Frankie Fouganthin).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Den våldsamma rasisten och sverigedemokraten Kent Ekeroth är tillbaka i Sverige efter att SD-toppen har sett till att han fått posten som oppositionsråd i region Dalarna.
Kent Ekeroth var en av de tre sverigedemokrater som attackerade bland annat komikern Soran Ismail med rasistiska tillmälen, kallade en kvinna för ”lilla hora” och som beväpnade med järnrör och skrikande ”blatteälskare” angrep en man i juni 2010.

Strax innan valet 2010 publicerades Soran Ismail SD-trions rasistiska angrepp på Youtube. Men inget hände och valet resulterade i att Sverigedemokraterna för första gången kom in riksdagen och två av järnrörsmännen, Kent Ekeroth och Erik Almqvist, blev riksdagsledamöter. Den tredje, Christian Westling, satt då i styrelsen för SD i Stockholm.
I november 2012 hann dock sanningen ikapp den järnrörsbeväpnade SD-trion när Expressen publicerade filmklipp från attackerna. I filmklippen hör man hur SD:arna skriker ”blatte lover” och ”babbe” till Soran Ismail, och Erik Almqvist säga att ”Sverige är mitt land, inte ditt”. En kvinna som frågar vad de håller på bemöts med tillmälet ”lilla hora” och Kent Ekeroth hörs säga till henne ”Jag gör vad fan jag vill”. Man ser också de tre sverigedemokraterna beväpna sig med järnrör från en byggnadsställning.
SD-ledaren Jimmie Åkesson försvarade de sina med att ”man måste inte säga att Sverigedemokraterna springer runt med järnrör på stan”. I Expressen den 16 november 2012 drog Jimmie Åkesson till med att de tre ”försvarat sig mot den organiserade brottsligheten”. Drygt en månad tidigare hade samme Jimmie Åkesson skickat ut ett brev till SD:s medlemmar där han påstod att i Sverigedemokraterna gäller nolltolerans mot rasism och extremism.

Att ”nolltolerans” egentligen betydde det motsatta blev dock klart eftersom den våldsamma rasisten Kent Ekeroth, som också hatar feminismen som han har kallat en ”bombmatta”, blev kvar som riksdagsledamot. Erik Almqvist däremot lämnade Sverige 2013 för att bosätta sig i SD:arnas favoritland Ungern. Rasisten och Putinvännen Almqvist erkände själv att han flyttade till Ungern eftersom han ville fly ”den svenska fåran av genus och mångkulturalism”.
Enligt Expressen våren 2013 hade SD-toppen ”köpt ut honom (Erik Almqvist) från riksdagen med ett konsultavtal med partitidningen Samtiden på nästan fyra miljoner kronor inklusive moms”.
Kent Ekeroth däremot satt kvar i riksdagen ända fram till att han åtalades för att ha misshandlat en man i en krogkö 2016 (år 2017 fälldes Ekeroth i tingsrätten för ringa misshandel efter ett krogbråk, en dom som hovrätten sedan friade honom från).
Ekeroth stod också bakom rasistsajten Avpixlat. År 2016 avslöjades det också att ”Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth har låtit riksdagen betala en resa till Grekland där han deltog i produktionen av propagandafilmer för sajten Avpixlat” (SVT den 15 september 2016).

Kent Ekeroth var också vad som kan beskrivas som den svenska chefen för den extremt hatiska och islamofobiska organisationen Counterjihad vars webbplats, Gates of Vienna, massmördaren Anders Behring Breivik ofta besökte och skrev kommentarer på.
Efter att Anders Behring Breivik kallblodigt genomfört sin massaker på 69 unga som deltog på det norska socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF:s läger på ön Utöya i juli 2011 skrev Kent Ekeroth: ”Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge?” för en stund senare tillägga: ”Nej, jag kommer inte kalla er islamofober”.

År 2018 lämnade också Kent Ekeroth Sverige, efter att inte ha fått plats på SD:s riksdagslista. Om varför det blev Ungern sa han så här när han intervjuades av Svenska Dagbladet den 27 mars 2018:
– Till att börja med så har de ingen invandring. Det är det viktigaste. Och de värderar högt sin egen kultur och grunden den europeiska civilisationen vilar på.
I Ungern återförenades Kent Ekeroth med en annan medlem av järnrörstrion – Erik Almqvist – och de båda drev ett konsultbolag kallat ALTM Consulting och via detta bolag kunde Ekeroth driva hatsajten Samhällsnytt (Samnytt), före detta Avpixlat, som hyllar både Trump och Putin.

”Ser man anklagelserna mot Ryssland i ljuset av anklagelserna mot Ungern börjar man undra. För samma epitet som man klistrar på Ungern, ’antidemokratiskt’, ’totalitärt’, ’diktatur’ med mera, klistrar man på Ryssland”, skrev Kent Ekeroth i Samnytt i februari enligt expo.se den 23 februari i år, som också avslöjade att:
”Exakt24:s (en högerextrem så kallad nyhetssajt) chefredaktör Erik Almqvist satt nyligen i ockuperade Krim och talade i en rysk tv-kanal om det pågående ’kulturkriget i väst’ och den odemokratiska ’massinvandringen till Sverige’”.
Ett halvår senare ges SD-toppen Kent Ekeroth posten som oppositionsråd i Region Dalarna och de lokala SD:arna hälsade den våldsamma rasisten, som nu står skriven på en adress som visat sig vara vandrarhemmet Gärdebygården i Rättvik, ”som en frälsare” enligt Dagens Nyheter den 9 oktober.
I SD förenas rasism med järnrör.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!