Ukraina 2014: Svenska nazister i Azovbataljonen

2014-08-06 21:23:41

foto: ROMAN PILIPEY


Svenska nazister deltar i Azovbataljonen, vilka jagar proryska separatister i östra Ukraina.Striderna i Ukraina fortsätter och dödssiffrorna uppgår nu till 1 100 döda. I utländsk och svensk media avslöjades i juli att inrikesministeriet i Ukraina mobiliserat, beväpnat och engagerat en bataljon, Azovbataljonen, bestående av både inhemska och utländska nynazister, däribland fyra svenska. Mikael Skillt, nazist från Sundsvall och medlem i Svenskarnas parti, namnges och intervjuas.I Sveriges Radio omnämns även en svensk instruktör i 30-årsåldern helt klädd i svart. Enligt den mångårige italienske krigskorrespondenten Fausto Boleslavo rör det här sig om en man med lång erfarenhet och gedigen militär utbildning. Denne sägs instruera bataljonen i strid i stadsmiljö.
Azovbataljonen står under befäl av Andriy Biletsky som också är partiledare för det nynazistiska partiet Socialnationalistiska församlingen (SNA).
Bataljonen är stationerad i Donetsk i östra Ukraina där de ska ”jaga” proryska separatister. De uppges också ha gjort tillslag mot andra grupper, till exempel homosexuella. När BBC ställer frågor till Anton Gerashenkio på inrikesministeriet om de nazistiska kopplingarna i Azovbataljonen blir han upprörd och säger att SNA inte är nynazister utan ukrainska patrio­ter, som offrar sina liv medan de rika européerna bara snackar om att hjälpa Ukraina.
Men om att SNA är ett nynazistiskt parti råder det ingen tvekan om man tittar på deras hemsida. Där heter det bland annat att partiet vill ”förbereda Ukraina för ytterligare expansion” och ”kämpa för befrielsen av den vita rasen från det spekulativa kapitalets dominans”.
Vidare ska partiet ”allvarligt straffa sexuella perversioner och varje kontakt mellan raserna som kan leda till den vita rasens utrotning”.

Brittiska BBC, Sveriges Radio och Svenska Dagbladet har alla intervjuat en av de svenska nynazisterna, den ökände Mikael Skillt från Sundsvall, som har knytningar till Svenskarnas parti. Han säger att en handfull i Azovbataljonen kommer ifrån andra länder. Skillt påstår att han har sex års erfarenhet från den svenska armén och hemvärnet, att han använder svensk uniform, att han leder en styrka som griper folk som samarbetat med proryska separatister, att hans ryska ordförråd begränsas till ”STANNA!”, ”NER PÅ KNÄ!” och ”HÄNDERNA BAKOM HUVUDET!”.
Han påstår också att han är en fruktad prickskytt på vars huvud separatisterna har satt en prislapp på 7 000 USA-dollar.

Skillt säger sig slåss för ett vitt Ukraina och att han blir kvar tills striden är över. Möjligtvis ska han ta en paus över vintern då han tänker åka till Syrien för att kriga för Bashar al-Assad eftersom han tycker att han står upp mot ”den internationella sionismen”. Liksom SNA ser han kriget mot proryssarna i östra Ukraina bara som ett första steg.
Perspektivet är sedan att vända vapnen mot den valda regeringen för att ge nazisterna makten i Ukraina.

Till Sveriges Radio säger Skillt: ”Det här kan vara grunden till något mycket större. Det är inte omöjligt att Kievregeringen kommer att falla.”
När Sveriges Radio vill ha en kommentar från ukrainska inrikesdepartementet stoppar de huvudet i sanden och förnekar att det finns utländska soldater i Azov­bataljonen.
EU:s ledande politiker slår vakt om Kievregeringen och värnar sina intressen i Ukraina. Den svenska utrikesministern Carl Bildt som annars bloggar och twitterkommenterar det mesta gällande utvecklingen i Ukraina i realtid har i det här fallet därför valt att inte ge några som helst kommentarer. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!