Kina: Frige Peng Shuai

Peng Shuai försvann efter att hon berättat om sexuella övergrepp från en tidigare vice premiärminister i Kina. Detta har nu riktat blickarna mot det utbredda kvinnoförtrycket i Kina (Foto: Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons).

av Vincent Kolo, chinaworker.info // Artikel i Offensiv

Xi Jingpings regim försöker lägga locket på och mörklägga de anklagelser om sexuella övergrepp som tennisspelaren Peng Shuai har riktat mot en tidigare vice premiärminister i Kina. Men försöken att mörklägga denna och andra anklagelser om sexuella övergrepp slår nu tillbaka mot regimen.

Peng Shuais försvinnande och plötsliga iscensatta/chaperoneförsedda återkomst i Kina har blivit en stor kris för Xi Jinpings påstått ”kommunistiska” styre, men som är en ultrarepressiv, högerextrem och sexistisk regim.
Ännu en gång har Xi:s regim förvandlat en inledningsvis dålig situation till en stor självförvållad politisk kris.
Pengs fall har satt strålkastarljuset på kvinnoförtrycket i Kina. En av fyra gifta kvinnor har blivit slagen av sin man, enligt den statskontrollerade All-China Women’s Federation. Feministiska grupper har utsatts för en våg av attacker i år – med samordnade kvinnofientliga övergrepp på internet, uppmuntrade av KKP-regimen som har stängt feministiska webbplatser och konton samt hindrat dessa kvinnor från att svara på attackerna.

Kinas #Metoo-rörelse har också drabbats av ett antal nederlag i rättsfall där offren har förlorat och sedan stämts för ”ärekränkning” av sina förövare. 
I september avvisades det mycket uppmärksammade fallet med en Alibabachef som våldtog en domstolsanställd kvinna – den statliga åklagarmyndigheten sa att han hade begått ”våldsam oanständighet”, men att det inte utgjorde ett brott.
Den 2 november publicerade Peng Shuai ett långt inlägg på sitt Weibokonto där hon anklagade Zhang Gaoli, tidigare medlem av politbyråns ständiga utskott, för att ha bjudit in henne till sitt hem och sedan tvingat henne till sex. Pengs inlägg raderades efter 20 minuter och hennes konto har frysts – det har en halv miljon följare.

Liksom andra kvinnor som har gått ut med anklagelser om sexuella övergrepp blev hon helt tystad genom att alla spår av frågan raderades. Än idag, tre veckor efter Pengs inlägg, är ordet ”tennis” blockerat på Kinas internet. 
Det styrande och enda så kallade ”kommunistiska” partiet (KKP, diktaturens redskap) gjorde detta för att skydda sig självt – Zhang, den anklagade angriparen, anses vara ”oantastlig” som tidigare medlem av politbyråns ständiga utskott – och för att fortsätta att strypa Kinas #Metoo-rörelse, som man fruktar eftersom denna fråga har en brandfarlig potential för hela staten.
Nu, efter att ha tillämpat sin grova standardiserade kidnappnings- och tystnadstaktik i tre veckor, har Xi Jinpings regim gjort en monumental felbedömning, precis som i fråga om Hongkong, covid-19, Taiwan med mera, och har utlöst en internationell kris som kan hota värdskapet för de olympiska vinterspelen, som äger rum om knappt två månader. 
Både KKP och Internationella olympiska kommittén (IOK) fruktar nu att uppmaningarna till en bojkott av spelen i Peking tar fart.

Denna händelse visar hur IOK och KKP är partners i brottslighet för flera miljarder dollar.

Peng dök upp i iscensatta videor i helgen när de globala protesterna eskalerade. Dessa framträdanden var regisserade och filmade på beställning. Ingen bör låta sig luras, vilket de flesta uppenbarligen inte gör. Detta följer på en lång rad videor med fängslade kinesiska författare, advokater och aktivister som förnekar att de har utsatts för tvång eller misshandel.
Den första videon, som visar Peng i ”samtal med en vän” på en restaurang, börjar med en röst utanför kameran som säger: ”Okej, nu är det perfekt…”. Sedan vänder sig en manlig tennistränare till Peng och nämner slarvigt att ”imorgon är det den 21 november”.
IOK och dess ordförande Thomas Bach upprätthåller en hundra år gammal förrädisk tradition. IOK försvarade Hitlers olympiska spel 1936 mot en mäktig internationell bojkottrörelse med inflytande från arbetare. Bachs föregångare, den amerikanske nazistsympatisören Avery Brundage, träffade på ett ökänt sätt judiska idrottare i Tyskland i en liknande iscensatt ”intervju” för att avvärja den världsomspännande oron för att spelen skulle hållas i en mordisk fasciststat. 
Idrottarna tillfrågades om de hade några klagomål, varpå de svarade att de inte hade det. Intervjun genomfördes i närvaro av beväpnade SS-officerare.
Historien upprepar sig. Nu samarbetar IOK med den kinesiska diktaturen för att ”intervjua” Peng och försäkra världen om att hon mår bra. Peng talar flytande engelska, men i videointervjun med Bach behöver hon hjälp med sina svar från ”vänner”. Denna händelse visar hur IOK och KKP är partners i brottslighet för flera miljarder dollar. Socialister och feminister kräver att det korrupta, megaprofitabla, sexistiska och auktoritära IOK avskaffas.

Proteströrelsen kring Pengs fall initierades inte av Biden eller Väst­imperialismen. Den startades av kinesiska feminister och fick sedan internationell spridning. Tennisstjärnor som Serena Williams och Naomi Osaka har stött protesterna och bör applåderas. De återspeglar det starka medvetandet i samhället i stort, inte bara men inte minst i idrottsvärlden, som formats av de senaste årens kamp mot rasism, sexism och undertryckandet av kvinnors rop på rättvisa.
Till detta tillkommer skräcken för en diktatur som på eget bevåg låter även internationellt kända idrottsmän, konstnärer och politiska aktivister försvinna.
Biden och den västerländska imperialismen utnyttjar nu frågan för sina egna geopolitiska intressen. Falska uttryck för medkänsla för Peng och för tystandet av Kinas #Metoo-rörelse kan inte dölja de västerländska regeringarnas historia som försvarar ett kapitalistiskt och patriarkalt system som förtrycker kvinnor, fattiga och ickevita människor.

Det är oundvikligt att vissa hopplösa tankesmedjor försvarar KKP:s förföljelse av Peng. De hävdar att allt detta är västerländsk anti-Kina-propaganda. De säger att Peng är i säkerhet och bara vilar hemma, att anklagelserna mot Zhang Gaoli var falska och att hon har dragit tillbaka dem, och så vidare. 
Men om Peng Shuai eller någon annan hade gjort så allvarliga falska anklagelser mot en av KKP:s högsta ledare skulle de redan sitta i fängelse och få drakoniska straff. En bloggare som hånade Mao Zedongs son Mao Anying i ett inlägg på nätet avtjänar sju månaders fängelsestraff.
Detta visar att Xis regim håller på att mörklägga Pengs anklagelser och den bredare frågan om sexuella övergrepp/trakasserier från KKP:s tjänstemän. Men den här gången ser det ut att slå tillbaka mot Kinas diktatur.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!